Risotto z indyczych udek

Smaczny obiad na sobotę. Risotto możemy przed podawaniem posypać startym serem.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,udka z indyka,boczek z Orawy,Indyk,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Indyk
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 150 885 | gramów kcal | |
marchew | 150 68 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 0 ?? | kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 250 863 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
udka z indyka | 1200 1680 | gramów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
woda | 250 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Ryż
ryż okrągłoziarnisty 250 gramów • sól 1 łyżeczka • woda
Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku. Wkładamy go do garnka, krótko smażymy, dodajemy sól i zalewamy wrzącą wodą około 1 cm ponad wierzch ryżu. Pod pokrywką gotujemy do miękkości.

2.
udka z indyka 1200 gramów • sól • mielona czerwona papryka • woda 200 mililitrów
Udka z indyka myjemy, kładziemy na brytfannie, solimy i posypujemy mieloną czerwoną papryką. Dolewamy wody i przykryte pieczemy około godzinę w piekarniku. Upieczone mięso musi dać się lekko oddzielić od kości.

3.
boczek z Orawy 150 gramów • marchew 150 gramów
Marchewkę obieramy i na grubo trzemy. Boczek kroimy na paseczki i delikatnie go podsmażamy.

4.
woda 50 mililitrów
Do boczku dodajemy marchewkę, podlewamy wodą i często mieszając 5 - 10 minut dusimy.

5.
Upieczone indycze udka odstawiamy do wystudzenia tak, aby można było przy nich robić rękami. Mięso oddzielamy, przy czym dokładnie usuwamy wszystkie kości. Mięso kroimy na małe kawałki.

6.
Mięso, marchewkę z boczkiem dodajemy do ryżu. Dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Smacznego!