swiatwemnie.pl

Risotto z indyczych udek

Smaczny obiad na sobotę. Risotto możemy przed podawaniem posypać startym serem.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Boczek150gramów
Marchew150gramów
Mielona czerwona papryka
Ryż okrągłoziarnisty250gramów
Sól1łyżeczka
Sól
Udka z indyka1200gramów
Woda
Woda250mililitrów

1. Ryż

ryż okrągłoziarnisty 250 g  sól 1 łyżeczka  woda

Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku. Wkładamy go do garnka, krótko smażymy, dodajemy sól i zalewamy wrzącą wodą około 1 cm ponad wierzch ryżu. Pod pokrywką gotujemy do miękkości.

Ryż

2. 

udka z indyka 1200 g  sól  mielona czerwona papryka  woda 200 ml

Udka z indyka myjemy, kładziemy na brytfannie, solimy i posypujemy mieloną czerwoną papryką. Dolewamy wody i przykryte pieczemy około godzinę w piekarniku. Upieczone mięso musi dać się lekko oddzielić od kości.

3. 

boczek 150 g  marchew 150 g

Marchewkę obieramy i na grubo trzemy. Boczek kroimy na paseczki i delikatnie go podsmażamy.

4. 

woda 50 ml

Do boczku dodajemy marchewkę, podlewamy wodą i często mieszając 5 - 10 minut dusimy.

5. 

Upieczone indycze udka odstawiamy do wystudzenia tak, aby można było przy nich robić rękami. Mięso oddzielamy, przy czym dokładnie usuwamy wszystkie kości. Mięso kroimy na małe kawałki.

6. 

Mięso, marchewkę z boczkiem dodajemy do ryżu. Dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się