swiatwemnie.pl

Risotto z indyczych udek

    

Smaczny obiad na sobotę. Risotto możemy przed podawaniem posypać startym serem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

boczek z Orawy150gramów
marchew150gramów
mielona czerwona papryka-
ryż okrągłoziarnisty250gramów
sól1łyżeczka
sól-
udka z indyka1200gramów
woda-
woda250mililitrów

1. Ryż

ryż okrągłoziarnisty 250 gramów  sól 1 łyżeczka  woda

Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku. Wkładamy go do garnka, krótko smażymy, dodajemy sól i zalewamy wrzącą wodą około 1 cm ponad wierzch ryżu. Pod pokrywką gotujemy do miękkości.

Ryż

2. 

udka z indyka 1200 gramów  sól  mielona czerwona papryka  woda 200 mililitrów

Udka z indyka myjemy, kładziemy na brytfannie, solimy i posypujemy mieloną czerwoną papryką. Dolewamy wody i przykryte pieczemy około godzinę w piekarniku. Upieczone mięso musi dać się lekko oddzielić od kości.

3. 

boczek z Orawy 150 gramów  marchew 150 gramów

Marchewkę obieramy i na grubo trzemy. Boczek kroimy na paseczki i delikatnie go podsmażamy.

4. 

woda 50 mililitrów

Do boczku dodajemy marchewkę, podlewamy wodą i często mieszając 5 - 10 minut dusimy.

5. 

Upieczone indycze udka odstawiamy do wystudzenia tak, aby można było przy nich robić rękami. Mięso oddzielamy, przy czym dokładnie usuwamy wszystkie kości. Mięso kroimy na małe kawałki.

6. 

Mięso, marchewkę z boczkiem dodajemy do ryżu. Dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się