swiatwemnie.pl

Duszona szynka z indyka

    

100% domowa indycza szynka gotowana w szynkowarze. Z podanej ilości mięsa uzyskamy około 700g szynki.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

miód1łyżeczka
sól15gramów
udziec z indyka - filet1kilogram
woda100mililitrów

1. 

udziec z indyka - filet 1 kilogram

Indycze mięso z udka myjemy i kroimy na większe kostki.

2. 

woda 100 mililitrów  sól 15 gramów  miód 1 łyżeczka

W wodzie rozpuszczamy sól oraz miód i tak przygotowaną zalewą mięso zalewamy. Przez dobre 10 minut mieszamy a następnie odkładamy na 24 godziny do lodówki.

3. 

Do szynkowaru wkładamy woreczek na gotowaną szynkę a do niego wkładamy kawałki mięsa które jak najmocniej dociskamy. Dobrze sciśnięte mięso zamykamy w pojemniku na gotowaną szynkę za pomocą klamry dociskowej (część szynkowaru) a urządzenie wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny.

4. 

Po dwóch dniach wkładamy szynkowar do wody. Woda musi sięgać około 1,5 cm pod górną krawędź szynkowaru. Szynkowar nie może być zanurzony całkowicie pod wodą, aby woda nie dostała się do szynki. Szynkę gotujemy przez 2 godziny przy temperaturze wody 80°C. Woda nie może wrzeć. Po upłynięciu wskazanego czasu szynkowar wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Żeby przyśpieszyć stygnięcie, można go zanurzyć w zimnej wodzie, znów nie całkowicie, tak aby woda nie dostała się do środka.

5. 

Wystudzoną szynkę wyciągamy z szynkowaru i wylewamy z niego ciecz, która utworzyła się przy gotowaniu.

6. 

Usuwamy woreczek foliowy...

7. 

...i kroimy szynkę. Na cienkie plasterki najlepiej ją pokroimy na elektrycznej krajalnicy. Ponieważ ten rodzaj szynki zawiera mało tłuszczu, może stać się, że przy krojeniu będzie się lekko rozpadać. To jednak nie ma wpływu na jej wyborny smak.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się