Zapiekany kalafior z ziemniakami i serem

Kalafiorowa zapiekanka z pikantnym aromatem sera Lazur, który jest odpowiednikiem francuskiego sera Roquefort.
przepis,fotoprzepis,kalafior,ziemniaki,ser pleśniowy typu Lazur,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bułka tarta | 0 ?? | kcal | |
cebula | 250 110 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kalafior | 1 290 | kilogram kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 320 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 150 96 | mililitrów kcal | |
pieprz biały mielony | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
ser pleśniowy typu Lazur | 120 459 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
ziemniaki | 300 276 | gramów kcal |
Przepis
1.
kalafior 1 kilogram
Kalafior rozbieramy na różyczki, myjemy i przez 15 minut gotujemy w słonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.


3.
Do ugotowanego kalafioru dodajemy cebulę.


5.
Ziemniaki dodajemy do kalafioru i wszystko mieszamy.

6.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niego przygotowany kalafior.

7.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól 1 łyżeczka • pieprz biały mielony ½ łyżeczki
Ze śmietaną mieszamy mleko, jajka, sól i pieprz.

8.
Zawiesiną polewamy kalafior, wkładamy do gorącego piekarnika i w temperaturze 200°C pieczemy około 30 minut (do stężenia).


10.
Posypujemy nim kalafior...

11.
...i 10-15 minut zapiekamy.

Smacznego!