swiatwemnie.pl

Zapiekany kalafior z ziemniakami i serem

    

Kalafiorowa zapiekanka z pikantnym aromatem sera Lazur, który jest odpowiednikiem francuskiego sera Roquefort.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

 

 

bułka tarta-
cebula250gramów
jajka kurze3sztuki
kalafior1kilogram
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
masło-
mleko tłuste 3,5%150mililitrów
pieprz biały mielony½łyżeczki
ser pleśniowy typu Lazur120gramów
sól1łyżeczka
ziemniaki300gramów

1. 

kalafior 1 kilogram

Kalafior rozbieramy na różyczki, myjemy i przez 15 minut gotujemy w słonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

2. 

cebula 250 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

3. 

Do ugotowanego kalafioru dodajemy cebulę.

4. 

ziemniaki 300 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na grubo.

5. 

Ziemniaki dodajemy do kalafioru i wszystko mieszamy.

6. 

masło  bułka tarta

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niego przygotowany kalafior.

7. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów  mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów  jajka kurze 3 sztuki  sól 1 łyżeczka  pieprz biały mielony ½ łyżeczki

Ze śmietaną mieszamy mleko, jajka, sól i pieprz.

8. 

Zawiesiną polewamy kalafior, wkładamy do gorącego piekarnika i w temperaturze 200°C pieczemy około 30 minut (do stężenia).

9. 

ser pleśniowy typu Lazur 120 gramów

Ser kroimy na grubo.

10. 

Posypujemy nim kalafior...

11. 

...i 10-15 minut zapiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się