Zapiekany kalafior z ziemniakami i serem
Kalafiorowa zapiekanka z pikantnym aromatem sera Lazur, który jest odpowiednikiem francuskiego sera Roquefort.
przepis,fotoprzepis,kalafior,ziemniaki,ser pleśniowy typu Lazur,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
cebula | 250 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kalafior | 1 | kilogram | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 150 | mililitrów | |
pieprz biały mielony | ½ | łyżeczki | |
ser pleśniowy typu Lazur | 120 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
ziemniaki | 300 | gramów |
Przepis
1.
kalafior 1 kilogram
Kalafior rozbieramy na różyczki, myjemy i przez 15 minut gotujemy w słonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3.
Do ugotowanego kalafioru dodajemy cebulę.
5.
Ziemniaki dodajemy do kalafioru i wszystko mieszamy.
6.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niego przygotowany kalafior.
7.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól 1 łyżeczka • pieprz biały mielony ½ łyżeczki
Ze śmietaną mieszamy mleko, jajka, sól i pieprz.
8.
Zawiesiną polewamy kalafior, wkładamy do gorącego piekarnika i w temperaturze 200°C pieczemy około 30 minut (do stężenia).
10.
Posypujemy nim kalafior...
11.
...i 10-15 minut zapiekamy.
Smacznego!