swiatwemnie.pl

Ziemniaczane langosze

     

Węgierskie langosze z drożdżowego ciasta z tartymi gotowanymi ziemniakami. Langosze są miękkie, delikatne i puszyste. Podajemy według smaku, tradycyjnie z kwaśną śmietaną i tarty serem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Cukier kryształ½łyżeczki
Mleko tłuste 3,5%100mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750½łyżeczki
Mąka chlebowa pszenna t750400gramów
Olej do smażenia
Sól1łyżeczka
Woda150mililitrów
Ziemniaki200gramów
Świeże drożdże20gramów

1. 

ziemniaki 200 g

Ziemniaki myjemy, gotujemy w wodzie prawie do miękkości. Ostudzamy i obieramy.

2. 

Ziemniaki na drobno trzemy.

3. 

mleko tłuste 3,5% 100 ml  cukier kryształ ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 g

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 400 g  woda 150 ml  sól 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, rozczyn, letnią wodę i sól.

5. 

Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

6. 

Z ciasta wytwarzamy bochenki.

7. 

Na delikatnie posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je (rozwałkowujemy i rozciągamy) na kształt okręgu o średnicy około 20 cm.

8. 

olej do smażenia

Przygotowany langosz wkładamy na gorący olej i smażymy...

9. 

...z obydwóch stron.

10. 

Gotowe langosze wyciągamy z oleju, odstawiamy do odcieczenia i układamy na siebie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się