PRZEPISY

Ziemniaczane langosze

Ziemniaczane langosze

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Węgierskie langosze z drożdżowego ciasta z tartymi gotowanymi ziemniakami. Langosze są miękkie, delikatne i puszyste. Podajemy według smaku, tradycyjnie z kwaśną śmietaną i tarty serem.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,świeże drożdże,Dania wegetariańskie,Kuchnia węgierska

Dania wegetariańskie

Kuchnia węgierska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

½

11

łyżeczki

kcal

mleko tłuste 3,5%

100

64

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

½

9

łyżeczki

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

400

1388

gramów

kcal

olej do smażenia

0

??

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

woda

150

0

mililitrów

kcal

ziemniaki

200

184

gramów

kcal

świeże drożdże

20

21

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

ziemniaki 200 gramów

Ziemniaki myjemy, gotujemy w wodzie prawie do miękkości. Ostudzamy i obieramy.

Ziemniaki myjemy, gotujemy w wodzie prawie do...

2. 

Ziemniaki na drobno trzemy.

Ziemniaki na drobno trzemy....

3. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  woda 150 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, rozczyn, letnią wodę i sól.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki,...

5. 

Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy...

6. 

Z ciasta wytwarzamy bochenki.

Z ciasta wytwarzamy bochenki....

7. 

Na delikatnie posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je (rozwałkowujemy i rozciągamy) na kształt okręgu o średnicy około 20 cm.

Na delikatnie posypanej mąką stolnicy...

8. 

olej do smażenia

Przygotowany langosz wkładamy na gorący olej i smażymy...

Przygotowany langosz wkładamy na gorący olej i...

9. 

...z obydwóch stron.

...z obydwóch stron....

10. 

Gotowe langosze wyciągamy z oleju, odstawiamy do odcieczenia i układamy na siebie.

Gotowe langosze wyciągamy z oleju, odstawiamy do...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się