Ziemniaczane langosze

Węgierskie langosze z drożdżowego ciasta z tartymi gotowanymi ziemniakami. Langosze są miękkie, delikatne i puszyste. Podajemy według smaku, tradycyjnie z kwaśną śmietaną i tarty serem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,świeże drożdże,Dania wegetariańskie,Kuchnia węgierska
Dania wegetariańskie
Kuchnia węgierska
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 100 64 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 1388 | gramów kcal | |
olej do smażenia | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 150 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 200 184 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 200 gramów
Ziemniaki myjemy, gotujemy w wodzie prawie do miękkości. Ostudzamy i obieramy.

2.
Ziemniaki na drobno trzemy.

3.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 ½ łyżeczki • świeże drożdże 20 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

4.
mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • woda 150 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, rozczyn, letnią wodę i sól.

5.
Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

6.
Z ciasta wytwarzamy bochenki.

7.
Na delikatnie posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je (rozwałkowujemy i rozciągamy) na kształt okręgu o średnicy około 20 cm.


9.
...z obydwóch stron.

10.
Gotowe langosze wyciągamy z oleju, odstawiamy do odcieczenia i układamy na siebie.

Smacznego!