Ziemniaczane langosze
Węgierskie langosze z drożdżowego ciasta z tartymi gotowanymi ziemniakami. Langosze są miękkie, delikatne i puszyste. Podajemy według smaku, tradycyjnie z kwaśną śmietaną i tarty serem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,świeże drożdże,Dania wegetariańskie,Kuchnia węgierska
Dania wegetariańskie
Kuchnia węgierska
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | ½ | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
olej do smażenia | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 150 | mililitrów | |
ziemniaki | 200 | gramów | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 200 gramów
Ziemniaki myjemy, gotujemy w wodzie prawie do miękkości. Ostudzamy i obieramy.
2.
Ziemniaki na drobno trzemy.
3.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 ½ łyżeczki • świeże drożdże 20 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • woda 150 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, rozczyn, letnią wodę i sól.
5.
Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
6.
Z ciasta wytwarzamy bochenki.
7.
Na delikatnie posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je (rozwałkowujemy i rozciągamy) na kształt okręgu o średnicy około 20 cm.
9.
...z obydwóch stron.
10.
Gotowe langosze wyciągamy z oleju, odstawiamy do odcieczenia i układamy na siebie.
Smacznego!