PRZEPISY

Klarowane masło

Klarowane masło

Ghee (Ghi) - klarowane masło, oczyszczone masło będące podstawą kuchni indyjskiej. Ma wspaniały zapach i orzechowy smak. Ghi używane przez wiele kultur spoza Indii. Dowodem na to jest to, że i nasze prababki masło tzw. przepuszczaniem je przygotowywały a o Indiach mało wiedziały :)

przepis,fotoprzepis,masło,Pasty,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Pasty

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

masło250gramów

 

Przepis

1. 

masło 250 gramów

Masło wkładamy do garnka.

2. 

Powoli podgrzewamy a następnie powoli zagotowujemy.

3. 

Z masła stopniowo odparuje woda i zostanie czysty tłuszcz. Masło zlewamy i odcedzamy. Poprawnie przygotowane masło ma po przechowaniu w chłodnym miejscu, w zamkniętym pojemniku, długi termin przydatności. Jest dobre do gotowania, pieczenia i smażenia. Można je podgrzewać do wysokiej temperatury. 1 kg masła przygotowujemy zagotowaniem 30 minut i uzyskujemy około 800 g czystego Ghi (Ghee).

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się