Klarowane masło
![Klarowane masło](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001487/img_pl_4x3/klarowane-maslo_00180.jpg)
Ghee (Ghi) - klarowane masło, oczyszczone masło będące podstawą kuchni indyjskiej. Ma wspaniały zapach i orzechowy smak. Ghi używane przez wiele kultur spoza Indii. Dowodem na to jest to, że i nasze prababki masło tzw. przepuszczaniem je przygotowywały a o Indiach mało wiedziały :)
przepis,fotoprzepis,masło,Pasty,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Pasty
Kuchnia indyjska
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001487/small/IMG_4870.jpg)
2.
Powoli podgrzewamy a następnie powoli zagotowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001487/small/IMG_4873.jpg)
3.
Z masła stopniowo odparuje woda i zostanie czysty tłuszcz. Masło zlewamy i odcedzamy. Poprawnie przygotowane masło ma po przechowaniu w chłodnym miejscu, w zamkniętym pojemniku, długi termin przydatności. Jest dobre do gotowania, pieczenia i smażenia. Można je podgrzewać do wysokiej temperatury. 1 kg masła przygotowujemy zagotowaniem 30 minut i uzyskujemy około 800 g czystego Ghi (Ghee).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001487/small/IMG_4878.jpg)
Smacznego!