PRZEPISY

Placki ziemniaczane z kalafiorem i brokułem

Placki ziemniaczane z kalafiorem i brokułem

Delikatne smaczne placki, które się wam spodobają. Konsumujemy samodzielnie, lub możemy je podawać jako dodatek do grillowanego drobiowego mięsa.

przepis,fotoprzepis,kalafior,brokuły,ziemniaki,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

brokuły400gramów
bułka tarta100gramów
czosnek5ząbków
jajka kurze4sztuki
kalafior600gramów
majeranek2łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
olej rzepakowy-
sól3łyżeczki
ziemniaki1kilogram

 

Przepis

1. 

kalafior 600 gramów  brokuły 400 gramów  sól 1 łyżeczka

Kalafiora i brokuła rozdzielamy na różyczki. Podlewamy wodą, solimy i gotujemy na parze do miękkości. Wodę wylewamy i odstawiamy do ostudzenia. Potem na drobno rozgniatamy.

2. 

ziemniaki 1 kilogram

Ziemniaki obieramy, myjemy i na grubo trzemy.

3. 

Z ziemniaków wylewamy wodę i mieszamy je z kalafiorem i brokułem.

4. 

sól 2 łyżeczki  jajka kurze 4 sztuki  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 5 ząbków

Dodajemy sól, jajka, majeranek i obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  bułka tarta 100 gramów

Zagęszczamy bułką tartą i mąką.

6. 

Mieszamy i na chwilę ostawiamy. Według potrzeby możemy dosypać jeszcze troszkę mąki lub bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie.

7. 

olej rzepakowy

Z ciasta tworzymy placki i smażymy na oleju z jednej...

8. 

...i z drugiej strony.

9. 

Placki nie są bardzo tłuste i dlatego kładziemy je na talerz bez papierowego ręczniczka kuchennego, który przeważnie przy plackach używamy do odsysania zbytecznego tłuszczu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się