Placki ziemniaczane z kalafiorem i brokułem
Delikatne smaczne placki, które się wam spodobają. Konsumujemy samodzielnie, lub możemy je podawać jako dodatek do grillowanego drobiowego mięsa.
przepis,fotoprzepis,kalafior,brokuły,ziemniaki,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie Wegetariańskie przepisy Bezlaktozowe Sezon - Kalafior Sezon - Brokuł Sezon - Ziemniaki
Składniki
Składniki
brokuły | 400 | gramów | |
bułka tarta | 100 | gramów | |
czosnek | 5 | ząbków | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kalafior | 600 | gramów | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
olej rzepakowy | - | ||
sól | 3 | łyżeczki | |
ziemniaki | 1 | kilogram |
Przepis
1.
kalafior 600 gramów • brokuły 400 gramów • sól 1 łyżeczka
Kalafiora i brokuła rozdzielamy na różyczki. Podlewamy wodą, solimy i gotujemy na parze do miękkości. Wodę wylewamy i odstawiamy do ostudzenia. Potem na drobno rozgniatamy.


3.
Z ziemniaków wylewamy wodę i mieszamy je z kalafiorem i brokułem.

4.
sól 2 łyżeczki • jajka kurze 4 sztuki • majeranek 2 łyżeczki • czosnek 5 ząbków
Dodajemy sól, jajka, majeranek i obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy.


6.
Mieszamy i na chwilę ostawiamy. Według potrzeby możemy dosypać jeszcze troszkę mąki lub bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie.


8.
...i z drugiej strony.

9.
Placki nie są bardzo tłuste i dlatego kładziemy je na talerz bez papierowego ręczniczka kuchennego, który przeważnie przy plackach używamy do odsysania zbytecznego tłuszczu.

Smacznego!