swiatwemnie.pl

Placki ziemniaczane z kalafiorem i brokułem

Placki ziemniaczane z kalafiorem i brokułem

    

Delikatne smaczne placki, które się wam spodobają. Konsumujemy samodzielnie, lub możemy je podawać jako dodatek do grillowanego drobiowego mięsa.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

kalafior 600 gramów  brokuły 400 gramów  sól 1 łyżeczka

Kalafiora i brokuła rozdzielamy na różyczki. Podlewamy wodą, solimy i gotujemy na parze do miękkości. Wodę wylewamy i odstawiamy do ostudzenia. Potem na drobno rozgniatamy.

2. 

ziemniaki 1 kilogram

Ziemniaki obieramy, myjemy i na grubo trzemy.

3. 

Z ziemniaków wylewamy wodę i mieszamy je z kalafiorem i brokułem.

4. 

sól 2 łyżeczki  jajka kurze 4 sztuki  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 5 ząbków

Dodajemy sól, jajka, majeranek i obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  bułka tarta 100 gramów

Zagęszczamy bułką tartą i mąką.

6. 

Mieszamy i na chwilę ostawiamy. Według potrzeby możemy dosypać jeszcze troszkę mąki lub bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie.

7. 

olej rzepakowy

Z ciasta tworzymy placki i smażymy na oleju z jednej...

8. 

...i z drugiej strony.

9. 

Placki nie są bardzo tłuste i dlatego kładziemy je na talerz bez papierowego ręczniczka kuchennego, który przeważnie przy plackach używamy do odsysania zbytecznego tłuszczu.

Smacznego!

brokuły400gramów
bułka tarta100gramów
czosnek5ząbków
jajka kurze4sztuki
kalafior600gramów
majeranek2łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
olej rzepakowy-
sól3łyżeczki
ziemniaki1kilogram

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się