swiatwemnie.pl

Śmietanowy szpinak z jajkiem sadzonym

Klasyczny obiad na Wielki Czwartek.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Czosnek3ząbki
Jajka kurze6sztuk
Kminek½łyżeczki
Masłog
Mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
Mrożony szpinak ze śmietaną900gramów
Olej słonecznikowy20mililitrów
Przyprawa warzywnag
Skrobia kukurydziana30gramów
Sól2.5łyżeczki
Wodal
Ziemniaki900gramów

1. Śmietanowy szpinak

mrożony szpinak ze śmietaną 900 g  sól 1 łyżeczka  mleko półtłuste 1,5% 300 ml  skrobia kukurydziana 30 g  czosnek 3 ząbki

Mrożony szpinak wkładamy do garnka, dodajemy sól i powolnym podgrzewaniem roztapiamy. W mleku mieszamy skrobię, którą wlewamy do rozmrożonego śmietanowego szpinaku. Gotujemy aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.

Śmietanowy szpinak

2. Gotowanie ziemniaków

ziemniaki 900 g  woda  sól 1.5 łyżeczki  kminek ½ łyżeczki  masło

Ziemniaki obieramy, kroimy na półksiężyce, gotujemy w wodzie z solą i kminkiem. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do ziemniaków kawałek masła.

Gotowanie ziemniaków

3. Jajko sadzone

jajka kurze 6 sztuk  olej słonecznikowy 20 ml  przyprawa warzywna

Jajka rozbijamy do miski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy jajka, solimy i przykrywamy pokrywką. Smażymy jajka sadzone.

Jajko sadzone

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się