swiatwemnie.pl

Ziemniaki z cukinią i niedźwiedzim czosnkiem

     

Doskonały dodatek czy główne danie? To od was zależy co wybierzecie!

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

Cebula150gramów
Cukinia500gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi50gramów
Olej słonecznikowy3łyżki
Ser parmezan
Sól1łyżeczka
Woda100mililitrów
Ziemniaki500gramów

1. 

ziemniaki 500 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy.

2. 

cebula 150 g  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

3. 

sól 1 łyżeczka  woda 100 ml

Dodajemy ziemniaki, solimy i podlewamy wodą. Pod pokrywką, często mieszając dusimy 15 minut. Według potrzeby podlewamy kilkoma łyżkami wody.

4. 

cukinia 500 g

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

5. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Dodajemy do ziemniaków, wsypujemy pieprz i 5 minut razem dusimy.

6. 

czosnek niedźwiedzi 50 g

Niedźwiedzi czosnek myjemy...

7. 

...i kroimy.

8. 

Dodajemy do ziemniaków z cukinią...

9. 

...i krótko gotujemy.

10. 

ser Parmezan

Przed podawaniem posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się