swiatwemnie.pl

Ziemniaki z cukinią i niedźwiedzim czosnkiem

     

Doskonały dodatek czy główne danie? To od was zależy co wybierzecie!

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

cebula150gramów
cukinia500gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek niedźwiedzi50gramów
olej słonecznikowy3łyżki
ser Parmezan0
sól1łyżeczka
woda100mililitrów
ziemniaki500gramów

1. 

ziemniaki 500 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy.

2. 

cebula 150 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

3. 

sól 1 łyżeczka  woda 100 mililitrów

Dodajemy ziemniaki, solimy i podlewamy wodą. Pod pokrywką, często mieszając dusimy 15 minut. Według potrzeby podlewamy kilkoma łyżkami wody.

4. 

cukinia 500 gramów

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

5. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Dodajemy do ziemniaków, wsypujemy pieprz i 5 minut razem dusimy.

6. 

czosnek niedźwiedzi 50 gramów

Niedźwiedzi czosnek myjemy...

7. 

...i kroimy.

8. 

Dodajemy do ziemniaków z cukinią...

9. 

...i krótko gotujemy.

10. 

ser Parmezan

Przed podawaniem posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się