swiatwemnie.pl

Kalafiorowo brokułowe kotleciki z serem

Smaczne i puszyste warzywne kotleciki z serem.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

kalafior 1 sztuka  brokuły 1 sztuka

Kalafior i brokuły płuczemy w wodzie i kroimy na drobne kawałki.

2. 

cebula 1 sztuka  olej słonecznikowy

Na oleju zeszklimy na drobno nakrojoną cebulkę.

3. 

woda 300 ml

Dodajemy kalafior z brokułami, chwileczkę smażymy i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem prawie do miękkości około 20 minut.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 0.05 litra  jajka kurze 2 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki  bułka tarta 4 łyżki  ser Gouda 100 g  proszek do pieczenia ¼ łyżeczki

W międzyczasie w misce mieszamy mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i na drobno starty ser.

5. 

Tak przygotowaną masę dodajemy do uduszonej kalafiorowo brokułowej masy.

6. 

sól ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa warzywna 1 łyżeczka  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki

Doprawiamy solą, wegetą, pieprzem, gałką muszkatołową i dobrze mieszamy.

7. 

bułka tarta

Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.

8. 

olej do smażenia

Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwóch stron na złoty kolor.

9. 

Gotowe kotleciki układamy na papierowe ręczniczki żeby odsączyć nadmiar oleju.

10. 

Podajemy z ziemniaczanym puree i z ulubionymi warzywami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się