swiatwemnie.pl

Zapieczone warzywa na ziemniakach

     

Lekkie i zdrowe warzywne danie.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Brokuły500gramów
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Jajka kurze4sztuki
Mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
Mrożone warzywa700gramów
Por300gramów
Sól2łyżeczki
Ziemniaki500gramów

1. 

ziemniaki 500 g  brokuły 500 g  por 300 g  mrożone warzywa 700 g

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ostudzamy, obieramy i kroimy na kółeczka. Brokuła opłukujemy pod bieżącą wodą, rozbieramy na różyczki i 5 minut gotujemy na parze. Por myjemy, obieramy i kroimy na kółeczka. Mrożone warzywa opłukujemy pod bieżącą wodą na sitku i zostawiamy do odcieczenia. Głęboką brytfannę smarujemy olejem i na dno układamy ziemniaki.

2. 

Dodajemy warstwę brokuła, por i warstwę mieszanych mrożonych warzyw.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 500 ml  jajka kurze 4 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Warzywa zalewamy jajkami wymieszanymi z mlekiem z solą i pieprzem. Pieczemy około 30 minut na średnim stopniu w rozgrzanym piekarniku, ewentualnie dłużej, do złączenia się całej zwartości brytfanny (przy potrząsaniu brytfanną jej zawartość nie może się trząść). Gdy się nam warzywa po wierzchu zaczną bardzo przypiekać - brązowieć, przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się