Zapieczone warzywa na ziemniakach
Lekkie i zdrowe warzywne danie.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,brokuły,mrożone warzywa,mleko półtłuste 1,5%,jajka kurze,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
brokuły | 500 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mrożone warzywa | 700 | gramów | |
por | 300 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 500 gramów • brokuły 500 gramów • por 300 gramów • mrożone warzywa 700 gramów
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ostudzamy, obieramy i kroimy na kółeczka. Brokuła opłukujemy pod bieżącą wodą, rozbieramy na różyczki i 5 minut gotujemy na parze. Por myjemy, obieramy i kroimy na kółeczka. Mrożone warzywa opłukujemy pod bieżącą wodą na sitku i zostawiamy do odcieczenia. Głęboką brytfannę smarujemy olejem i na dno układamy ziemniaki.
2.
Dodajemy warstwę brokuła, por i warstwę mieszanych mrożonych warzyw.
3.
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Warzywa zalewamy jajkami wymieszanymi z mlekiem z solą i pieprzem. Pieczemy około 30 minut na średnim stopniu w rozgrzanym piekarniku, ewentualnie dłużej, do złączenia się całej zwartości brytfanny (przy potrząsaniu brytfanną jej zawartość nie może się trząść). Gdy się nam warzywa po wierzchu zaczną bardzo przypiekać - brązowieć, przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej.
Smacznego!