PRZEPISY

Zapieczone warzywa na ziemniakach

Zapieczone warzywa na ziemniakach

Lekkie i zdrowe warzywne danie.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,brokuły,mrożone warzywa,mleko półtłuste 1,5%,jajka kurze,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

brokuły500gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
jajka kurze4sztuki
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mrożone warzywa700gramów
por300gramów
sól2łyżeczki
ziemniaki500gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 500 gramów  brokuły 500 gramów  por 300 gramów  mrożone warzywa 700 gramów

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ostudzamy, obieramy i kroimy na kółeczka. Brokuła opłukujemy pod bieżącą wodą, rozbieramy na różyczki i 5 minut gotujemy na parze. Por myjemy, obieramy i kroimy na kółeczka. Mrożone warzywa opłukujemy pod bieżącą wodą na sitku i zostawiamy do odcieczenia. Głęboką brytfannę smarujemy olejem i na dno układamy ziemniaki.

2. 

Dodajemy warstwę brokuła, por i warstwę mieszanych mrożonych warzyw.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  jajka kurze 4 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Warzywa zalewamy jajkami wymieszanymi z mlekiem z solą i pieprzem. Pieczemy około 30 minut na średnim stopniu w rozgrzanym piekarniku, ewentualnie dłużej, do złączenia się całej zwartości brytfanny (przy potrząsaniu brytfanną jej zawartość nie może się trząść). Gdy się nam warzywa po wierzchu zaczną bardzo przypiekać - brązowieć, przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie