swiatwemnie.pl

Brokułowa ziemniaczana zapiekanka

    

Do lekkiego i zdrowego obiadu lub kolacji, życzymy smacznego. Bez dodatku przypraw i soli danie dobre również dla dzieci.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

brokuły1kilogram
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze4sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
olej słonecznikowy-
przyprawa chili¼łyżeczki
sól2łyżeczki
ziemniaki1kilogram

1. 

ziemniaki 1 kilogram

Ziemniaki gotujemy w mundurkach 20 minut od zawrzenia, po ostudzeniu obieramy i kroimy na małe kostki, albo przeciskamy przez kółeczko do krojenia warzyw.

2. 

brokuły 1 kilogram

Brokuła rozdzielamy na różyczki, opłukujemy i 10 minut gotujemy na parze. Brokuła po ugotowaniu, jeszcze zostawiamy w parze kolejnych 10 minut, wyciągamy go z garnka i w większej misce rozkruszamy na mniejsze kawałki (ewentualnie kroimy).

3. 

olej słonecznikowy  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  jajka kurze 4 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki

Ziemniaki z brokułem mieszamy i wsypujemy do przygotowanego głębokiego naczynia żaroodpornego, albo większej brytfanny, którą wcześniej wysmarowaliśmy olejem. W mleku mieszamy jajka, śmietanę, sól i przyprawy (dla dzieci soli i przypraw nie dodajemy) i tą zawiesiną zalewamy ziemniaczano-brokułową masę.

4. 

Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, do stężenia całej zawartości.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się