Brokułowa ziemniaczana zapiekanka

Do lekkiego i zdrowego obiadu lub kolacji, życzymy smacznego. Bez dodatku przypraw i soli danie dobre również dla dzieci.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,brokuły,Dania wegetariańskie,Przepisy na potrawy dla dzieci,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Przepisy na potrawy dla dzieci › Bezglutenowe › Sezon - Ziemniaki › Sezon - Brokuł ›Składniki
Składniki
brokuły | 1 330 | kilogram kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 400 | mililitrów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
przyprawa chili | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
ziemniaki | 1 920 | kilogram kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 1 kilogram
Ziemniaki gotujemy w mundurkach 20 minut od zawrzenia, po ostudzeniu obieramy i kroimy na małe kostki, albo przeciskamy przez kółeczko do krojenia warzyw.

2.
brokuły 1 kilogram
Brokuła rozdzielamy na różyczki, opłukujemy i 10 minut gotujemy na parze. Brokuła po ugotowaniu, jeszcze zostawiamy w parze kolejnych 10 minut, wyciągamy go z garnka i w większej misce rozkruszamy na mniejsze kawałki (ewentualnie kroimy).

3.
olej słonecznikowy • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki
Ziemniaki z brokułem mieszamy i wsypujemy do przygotowanego głębokiego naczynia żaroodpornego, albo większej brytfanny, którą wcześniej wysmarowaliśmy olejem. W mleku mieszamy jajka, śmietanę, sól i przyprawy (dla dzieci soli i przypraw nie dodajemy) i tą zawiesiną zalewamy ziemniaczano-brokułową masę.

4.
Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, do stężenia całej zawartości.

Smacznego!