swiatwemnie.pl

Pieczony kalafior

     

Panierowany kalafior pieczony w piekarniku.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

kalafior 800 g

Kalafior myjemy i dzielimy na większe różyczki.

2. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 300 g  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

W jogurcie mieszamy jajka, sól oraz pieprz.

3. 

Różyczki kalafiora dokładnie moczymy w jogurcie...

4. 

bułka tarta

...i panierujemy w bułce tartej.

5. 

olej rzepakowy

Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną olejem.

6. 

Kalafior przykrywamy folią aluminiową i przez pół godziny pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°.

7. 

Folię aluminiową usuwamy, różyczki kalafiora obracamy i dalej pieczemy przez pół godziny.

8. 

Podajemy jak klasyczny smażony kalafior, z ziemniakami i sosem tatarskim.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się