PRZEPISY

Smażony kalafior w cieście piwnym

Smażony kalafior w cieście piwnym

Jeden z wielu sposobów jak przygotować sobie kalafior na obiad. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami.

przepis,fotoprzepis,kalafior,piwo ciemne,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

jajka kurze2sztuki
kalafior800gramów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
olej rzepakowy-
piwo ciemne150mililitrów
sól1łyżeczka

 

Przepis

1. 

kalafior 800 gramów

Kalafior dzielimy na mniejsze albo większe różyczki i myjemy.

2. 

Do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody, kładziemy sitko na parzenie i na nie układamy różyczki kalafiora. Przykrywamy pokrywką i 10 minut parzymy na parze. Odstawiamy do wystygnięcia.

3. 

jajka kurze 2 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  sól 1 łyżeczka

Jajka, mąkę, sól ...

4. 

piwo ciemne 150 mililitrów

... i piwo ...

5. 

... mieszamy w misce na delikatne ciasto. Odstawiamy na 15 minut i ponownie mieszamy.

6. 

W cieście moczymy główki kalafiorowych różyczek.

7. 

olej rzepakowy

Smażymy 3-4 minuty na gorącym oleju.

8. 

Podczas smażenia możemy je na minutkę obrócić i usmażyć z drugiej strony.

9. 

Usmażone układamy na papierowy kuchenny ręczniczek, aby wyciekł zbyteczny olej.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się