Smażony kalafior w cieście piwnym
Jeden z wielu sposobów jak przygotować sobie kalafior na obiad. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami.
przepis,fotoprzepis,kalafior,piwo ciemne,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kalafior | 800 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
olej rzepakowy | - | ||
piwo ciemne | 150 | mililitrów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
2.
Do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody, kładziemy sitko na parzenie i na nie układamy różyczki kalafiora. Przykrywamy pokrywką i 10 minut parzymy na parze. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.
jajka kurze 2 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • sól 1 łyżeczka
Jajka, mąkę, sól ...
5.
... mieszamy w misce na delikatne ciasto. Odstawiamy na 15 minut i ponownie mieszamy.
6.
W cieście moczymy główki kalafiorowych różyczek.
8.
Podczas smażenia możemy je na minutkę obrócić i usmażyć z drugiej strony.
9.
Usmażone układamy na papierowy kuchenny ręczniczek, aby wyciekł zbyteczny olej.
Smacznego!