Smażony kalafior w cieście piwnym

Jeden z wielu sposobów jak przygotować sobie kalafior na obiad. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami.
przepis,fotoprzepis,kalafior,piwo ciemne,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kalafior | 800 232 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 0 ?? | kcal | |
piwo ciemne | 150 83 | mililitrów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis

2.
Do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody, kładziemy sitko na parzenie i na nie układamy różyczki kalafiora. Przykrywamy pokrywką i 10 minut parzymy na parze. Odstawiamy do wystygnięcia.

3.
jajka kurze 2 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • sól 1 łyżeczka
Jajka, mąkę, sól ...


5.
... mieszamy w misce na delikatne ciasto. Odstawiamy na 15 minut i ponownie mieszamy.

6.
W cieście moczymy główki kalafiorowych różyczek.


8.
Podczas smażenia możemy je na minutkę obrócić i usmażyć z drugiej strony.

9.
Usmażone układamy na papierowy kuchenny ręczniczek, aby wyciekł zbyteczny olej.

Smacznego!