Legumina brokułowa
![Legumina brokułowa](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000313/img_pl_4x3/legumina-brokulowa_00180.jpg)
Łagodny smakołyk nie tylko dla wegetarian.
przepis,fotoprzepis,brokuły,mleko półtłuste 1,5%,jajka kurze,ser Ementaler,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
brokuły | 500 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | 20 | gramów | |
mielona gałka muszkatołowa | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
pieprz biały mielony | - | ||
ser Ementaler | 80 | gramów | |
sól | - |
Przepis
1. Gotowanie brokułów
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy aż zmiękną. Delikatnie solimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000313/small/brokolica01.jpg)
2. Przygotowanie zasmażki i beszamelu
mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • masło 20 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • pieprz biały mielony
Jasną zasmażkę przygotowujemy dodając mąki do rozpuszczonego masła. Stopniowo dolewamy chłodne mleko, gotujemy do uzyskania gęstego beszamelu. Przyprawiamy białym mielonym pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000313/small/besamel.jpg)
3. Wszystko razem mieszamy
jajka kurze 4 sztuki • ser Ementaler 80 gramów • mielona gałka muszkatołowa
Brokuły mieszamy z beszamelem, dodajemy starty ser i roztrzepane żółtka. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000313/small/premiesame.jpg)
4.
Masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000313/small/pecieme.jpg)
5. Pieczenie
Masę pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 °C do uzyskania złotego koloru.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000313/small/brokolicovy-nakyp.jpg)
Smacznego!