PRZEPISY

Legumina brokułowa

Legumina brokułowa

Łagodny smakołyk nie tylko dla wegetarian.

przepis,fotoprzepis,brokuły,mleko półtłuste 1,5%,jajka kurze,ser Ementaler,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

brokuły500gramów
jajka kurze4sztuki
masło20gramów
mielona gałka muszkatołowa-
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
pieprz biały mielony-
ser Ementaler80gramów
sól-

 

Przepis

1. Gotowanie brokułów

brokuły 500 gramów  sól

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy aż zmiękną. Delikatnie solimy.

2. Przygotowanie zasmażki i beszamelu

mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka  masło 20 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  pieprz biały mielony

Jasną zasmażkę przygotowujemy dodając mąki do rozpuszczonego masła. Stopniowo dolewamy chłodne mleko, gotujemy do uzyskania gęstego beszamelu. Przyprawiamy białym mielonym pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.

3. Wszystko razem mieszamy

jajka kurze 4 sztuki  ser Ementaler 80 gramów  mielona gałka muszkatołowa

Brokuły mieszamy z beszamelem, dodajemy starty ser i roztrzepane żółtka. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.

4. 

Masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

5. Pieczenie

Masę pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 °C do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie