Kalafiorowe kotleciki

Wegetariańskie 'kotleciki" smażone w chrupiącej panierce z bułki tartej.
przepis,fotoprzepis,kalafior,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
białe pieczywo | 2 ?? | sztuki kcal | |
bułka tarta | 1 ?? | garść kcal | |
czarny pieprz mielony | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kalafior | 1 ?? | sztuka kcal | |
majeranek | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
kalafior 1 sztuka
Kalafior myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy do miękkości w słonej wodzie ...

2.
białe pieczywo 2 sztuki • jajka kurze 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% • bułka tarta 1 garść • sól • czarny pieprz mielony • majeranek
Starsze rogale kroimy na kółeczka, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Kalafior rozkruszamy na kaszę, dodajemy wyciśnięte rogale, jajka, przyprawy. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy bułkę tartą.

3.
Z tej oto masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Smażymy na oleju.

Smacznego!