Indyczy gulasz
![Indyczy gulasz](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002085/img_pl_4x3/indyczy-gulasz_00180.jpg)
Gulasz z duszonych indyczych piersi na łagodnej słodkiej śmietanie nadaje się do kluseczek, ale również do makaronów czy ryżu. Jest to klasyczne i efektowne mało wymagające danie.
przepis,fotoprzepis,piersi z indyka,mielona czerwona papryka,śmietana do ubijania (30-33%),Indyk
Indyk
Kategorie
Indyk
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
olej rzepakowy | 3 | łyżki | |
piersi z indyka | 850 | gramów | |
sól | ¾ | łyżeczki | |
woda | 1 | litr | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002085/small/IMG_0602.jpg)
2.
piersi z indyka 850 gramów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • woda 1 litr
Mięso z indyka kroimy na kawałeczki i dodajemy do cebuli. Często mieszając czekamy aż mięso naciągnie i będzie białe. Doprawiamy mielonym pieprzem i czerwoną papryką. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 50 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002085/small/IMG_0603.jpg)
3.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • sól ¾ łyżeczki
Mąkę dobrze mieszamy żeby nie było grudek ze śmietaną i ciągle mieszając powoli wlewamy ją do ugotowanego mięsa. Doprowadzamy do małego wrzenia i odstawiamy na bok. Doprawiamy solą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002085/small/IMG_0608.jpg)
Smacznego!