swiatwemnie.pl

Indycza rolada ze szpinakiem i jajecznicą

    

Bardzo smaczna mięsna rolada, która zwróci uwagę swoim kolorem i będzie się wyróżniać na waszym wielkanocnym stole.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

masło 1 łyżka

Na patelni roztapiamy masło,...

2. 

jajka kurze 5 sztuk  sól ¾ łyżeczki

...dodajemy jajka, sól, mieszamy...

3. 

...i smażymy jajecznicę.

4. 

piersi z indyka 1 kilogram

Piersi z indyka myjemy...

5. 

...i kroimy na jak największe płaty (najlepiej w poprzek włókien), około 0,8 cm grubości.

6. 

Mięso rozklepujemy na cienko, ale tak, byśmy je nie potargali.

7. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Mięso rozkładamy na papierze do pieczenia na wielkość 30x30 cm, posypujemy solą i papryką. Pod mięso możemy sobie przygotować kuchenne nitki, którymi będziemy roladę wiązać.

8. 

świeże liście szpinaku 60 gramów  papryka czerwona kapia świeża 80 gramów

Szpinak myjemy, oczyszczamy paprykę i kroimy na długie paseczki. Na mięsie rozkładamy szpinak. Na stronie w którą będziemy roladę zawijać zostawiamy około 5 cm wolny brzeg. Na szpinak dajemy jajecznicę a na brzeg, skąd zaczniemy roladę zawijać, kładziemy paprykę.

9. 

Roladę zawijamy...

10. 

...i dociskamy kuchenną nitką.

11. 

Roladę przekładamy na natłuszczone naczynie żaroodporne, smarujemy olejem, solimy i posypujemy papryką. Do naczynia wlewamy troszkę wody. Przykrywamy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Potem odkrywamy, polewamy wypiekiem, zostawiamy odkryte i zapiekamy 10 minut.

12. 

Po upieczeniu usuwamy nitki. Ciepłą roladę kroimy, jeśli chcemy ją od razu podawać. Przy podawaniu na zimno kroimy ją dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się