Faszerowane roladki drobiowe w parowarze
![Faszerowane roladki drobiowe w parowarze](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000359/img_pl_4x3/faszerowane-roladki-drobiowe-w-parowarze_00180.jpg)
przepis,fotoprzepis,brokuły,ćwiartki z kurczaka,Kurczak,Przepisy do parowaru,Sezonowe przepisy
Kurczak
Składniki
Składniki
brokuły | 500 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mielona gałka muszkatołowa | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżki | |
ryż | 300 | gramów | |
ser Camembert | 50 | gramów | |
ser Ementaler | 100 | gramów | |
ser Feta | 100 | gramów | |
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 0.4 | litra | |
ćwiartki z kurczaka | 8 | sztuk |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa
ćwiartki z kurczaka 8 sztuk
Z 8 sztuk większych udek z kurczaka ostrożnie usuwamy kości tak, byśmy nie uszkodzili skórę. Mięso myjemy (najlepiej umyć mięso aż po usunięciu kości, nie będzie nam się potem wyślizgiwać). Odstawiamy do odcieczenia i rozkładamy na desce skórą w dół.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000359/small/stehna-vykostime.jpg)
2. Przygotowanie farszu
brokuły 500 gramów • ser Feta 100 gramów
Brokuła na drobno kroimy, wkładamy do większego pojemnika, skrapiamy wodą i wkładamy do mikrofalówki, podgrzewamy go 2 minuty, żeby troszkę zmiękł. Rozdrabniamy do niego słony ser.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000359/small/brokolica-syr.jpg)
3.
ser Ementaler 100 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa
Twardy ser strugamy i razem z pieprzem dodajemy go do brokuła. Możemy dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000359/small/pridame-syr.jpg)
4.
Wszystkie składniki do farszu dobrze ręką mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000359/small/zamiesame.jpg)
5.
sól 2 łyżeczki • ser Camembert 50 gramów
Mięso z kurczaka solimy. Farsz równomiernie rozdzielamy na przygotowane mięso. Na środek każdego płatu kładziemy kawałek camemberta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000359/small/maso-naplnime.jpg)
6.
Z mięsa z farszem wytwarzamy roladki łącząc dłuższe części ze sobą, za pomocą igły i nici roladki zszywamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000359/small/vytvorime-rolky.jpg)
7.
mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
Mąkę mieszamy z papryką, obtaczamy w niej ze wszystkich stron roladki i układamy je do dolnego pojemnika parowaru.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000359/small/obalene-rolky.jpg)
8. Parzenie
ryż 300 gramów • sól 1 łyżeczka • woda 0.4 litra
Do pojemnika na parzenie ryżu wsypujemy przemyty ryż, dodajemy sól i wodę. Ten pojemnik wkładamy do górnego pojemnika parowaru. Nastawiamy czas parzenia na 40 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000359/small/ryza.jpg)
Smacznego!