swiatwemnie.pl

Piersi z kurczaka z brokułami

Prosty i smaczny obiad na każdy dzień.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Bazylia2łyżeczki
Brokuły1sztuka
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Czosnek2ząbki
Masło50gramów
Olej słonecznikowy2łyżki
Piersi z kurczaka3sztuki
Przyprawa warzywna3łyżeczki
Twardy ser100gramów
Ziemniaki5sztuk

1. 

ziemniaki 5 sztuk  brokuły 1 sztuka  piersi z kurczaka 3 sztuki  olej słonecznikowy 2 łyżki  czosnek 2 ząbki  przyprawa warzywna 3 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  bazylia 2 łyżeczki

Podgotowujemy ziemniaki i brokuły około 10 minut w słonej wodzie. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze paski, podsmażamy na oleju, doprawiamy czosnkiem, pieprzem, wegetą, świeżą bazylią - około 10 listków (możemy użyć też suszonej). Piersi z kurczaka po usmażeniu dusimy 10 minut.

2. 

masło 50 g

Na brytfannę wysmarowaną masłem rozkładamy ziemniaki pokrojone na kółeczka, następnie rozkładamy połowę brokuła rozdzielonego na małe różyczki a na nie układamy mięso z kurczaka i zakrywamy resztą ziemniaków i brokuła.

3. 

Tak przygotowaną brytfannę na pieczenie możemy do smaku polać wodą w której gotował się brokuł.

4. 

twardy ser 100 g

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy 10 minut. Potem brytfannę wyciągamy i posypujemy startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejnych 5 minut, aż się ser zarumieni.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się