Faszerowane udka z kurczaka w folii
![Faszerowane udka z kurczaka w folii](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001078/img_pl_4x3/faszerowane-udka-z-kurczaka-w-folii_00180.jpg)
Mięso, farsz, dodatki - wszystko na raz upieczone. Pojedyncze porcje serwujemy bardzo prosto - w folii w której je upiekliśmy.
przepis,fotoprzepis,ćwiartki z kurczaka,ser Mozzarella,cebula,ziemniaki,Kurczak,Sezonowe przepisy
Kurczak
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 1 | sztuka | |
cebula | 200 | gramów | |
cebula suszona | 4 | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | - | ||
mielona czerwona papryka | - | ||
nać pietruszki | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
papryka kolorowa | 150 | gramów | |
ser Mozzarella | 100 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
słodka śmietana do gotowania | 2 | łyżki | |
woda | 200 | mililitrów | |
ziemniaki | 800 | gramów | |
ćwiartki z kurczaka | 1200 | gramów |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 1 sztuka • jajka kurze 1 sztuka • słodka śmietana do gotowania 2 łyżki • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • nać pietruszki 1 łyżka
Rogalik na drobno kroimy. Dodajemy jajka, śmietanę, sól, pieprz i nasiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i na chwilę odstawiamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001078/small/IMG_8349.jpg)
2.
ćwiartki z kurczaka 1200 gramów • ser Mozzarella 100 gramów
Udka z kurczaka myjemy i oddzielamy skórę od mięsa tak, by się trzymała na na jednym końcu udka - wytworzy się kieszonka. Do farszu dodajemy pokrojoną mozzarellę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001078/small/IMG_8351.jpg)
3.
Udka napełniamy farszem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001078/small/IMG_8353.jpg)
4.
mielona czerwona papryka • sól
Po wierzchu posypujemy je mieloną czerwoną papryką i solą. Otwór kieszonki zamykamy kuchenną igłą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001078/small/IMG_8356.jpg)
6.
Przygotowujemy sobie folię. Składamy zawsze 2 sztuki na krzyż. Na środek folii kładziemy ziemniaki, na nie kawałki cebuli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001078/small/IMG_8363.jpg)
7.
olej słonecznikowy 4 łyżki • cebula suszona 4 łyżeczki
Dajemy przygotowane mięso z kurczaka, polewamy łyżką oleju i posypujemy łyżką suszonej cebuli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001078/small/IMG_8367.jpg)
8.
papryka kolorowa 150 gramów
Myjemy i oczyszczamy paprykę. Kroimy ją na kółeczka i równomiernie rozkładamy na udka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001078/small/IMG_8371.jpg)
9.
Udka w folii zapakowujemy. Najpierw wewnętrzną folię ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001078/small/IMG_8375.jpg)
10.
woda 200 mililitrów
... potem zewnętrzną. Zapakowane udka układamy na brytfannie i podlewamy wodą. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001078/small/IMG_8377.jpg)
11.
Po upłynięciu wymienionego czasu udka rozpakowujemy. Na udka kładziemy plasterek masła i przez 15 minut zapiekamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001078/small/IMG_8385.jpg)
12.
Przed podawaniem usuwamy z mięsa igłę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001078/small/IMG_8410.jpg)
Smacznego!