swiatwemnie.pl

Pieczony kurczak z puree

    

Tradycyjne smaczne pieczone udka z kurczaka z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

masło50gramów
mielona czerwona papryka-
mleko półtłuste 1,5%1decylitr
sól-
sól15łyżeczek
udka z kurczaka całe2sztuki
woda2decylitry
woda2litry
ziemniaki500gramów

1. 

udka z kurczaka całe 2 sztuki  woda 2 decylitry  sól

Udka z kurczaka myjemy, solimy i wkładamy do mniejszej brytfanny. Podlewamy wodą i pieczemy przykryte na 220°C przez około godzinę.

2. 

ziemniaki 500 gramów  woda 2 litry  sól 15 łyżeczek

Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy zanurzone w osolonej wodzie 20 - 25 minut.

3. 

masło 50 gramów  mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr

Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Dodajemy masło, mleko i ubijamy dopóki nie wytworzy się gładkie puree. Nie szkodzi jeśli w puree będą mniejsze kawałki ziemniaków. Niektórzy nawet tak lubią.

4. 

mielona czerwona papryka

Udka z kurczaka odkrywamy. Za pomocą łyżki polewamy wyciągiem z udek. Posypujemy mieloną słodką papryką i zapiekamy jeszcze 30 minut, aż się zrobi chrupiąca skórka.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się