swiatwemnie.pl

Pieczone piersi z kurczaka z ziemniakami

    

agodne mięso z kurczaka w marynacie, zapiekane z ziemniakami i cebulką.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

niska

 

 

boczek z Orawy100gramów
cebula2sztuki
czarny pieprz mielony1szczypta
czosnek suszony-
ketchup2łyżki
kminek½łyżeczki
musztarda stołowa2łyżki
olej słonecznikowy4łyżki
piersi z kurczaka500gramów
pikantny sos chili1łyżeczka
przyprawa do grilla1łyżka
przyprawa warzywna1szczypta
sos sojowy1łyżka
woda200mililitrów
ziemniaki1kilogram

1. 

piersi z kurczaka 500 gramów  ketchup 2 łyżki  musztarda stołowa 2 łyżki  sos sojowy 1 łyżka  olej słonecznikowy 4 łyżki  pikantny sos chili 1 łyżeczka  czosnek suszony  przyprawa do grilla 1 łyżka  czarny pieprz mielony 1 szczypta

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w grubsze paski. Mieszamy w marynacie, którą przygotowujemy sobie z ketchupu, musztardy, sosu sojowego, sosu chilli, oleju, pieprzu czarnego, suszonego czosnku i mieszanki przypraw do grilla. Mięso zostawiamy w marynacie przez jakiś czas do zamarynowania.

2. 

ziemniaki 1 kilogram  kminek ½ łyżeczki  przyprawa warzywna 1 szczypta

Do głębszego naczynia żaroodpornego dajemy na cienkie kółka pokrojone ziemniaki, posypujemy je kminkiem i wegetą. Na ziemniakach rozkładamy zamarynowane mięso.

3. 

cebula 2 sztuki  boczek z Orawy 100 gramów

Dodajemy na kółeczka pokrojoną cebulę, wszystko w naczyniu dobrze mieszamy i na wierzch układamy plastry boczku.

4. 

woda 200 mililitrów

Dolewamy wodę i pieczemy przykryte w dobrze rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, potem naczynie odkrywamy i zapiekamy następnych 30 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się