swiatwemnie.pl

Pieczone piersi z kurczaka z ziemniakami

Łagodne mięso z kurczaka w marynacie, zapiekane z ziemniakami i cebulką.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Boczek100gramów
Cebula2sztuki
Czarny pieprz mielony1szczypta
Czosnek suszony
Ketchup2łyżki
Kminek½łyżeczki
Musztarda stołowa2łyżki
Olej słonecznikowy4łyżki
Piersi z kurczaka500gramów
Pikantny sos chili1łyżeczka
Przyprawa do grilla1łyżka
Przyprawa warzywna1szczypta
Sos sojowy1łyżka
Woda200mililitrów
Ziemniaki1kilogram

1. 

piersi z kurczaka 500 g  ketchup 2 łyżki  musztarda stołowa 2 łyżki  sos sojowy 1 łyżka  olej słonecznikowy 4 łyżki  pikantny sos chili 1 łyżeczka  czosnek suszony  przyprawa do grilla 1 łyżka  czarny pieprz mielony 1 szczypta

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w grubsze paski. Mieszamy w marynacie, którą przygotowujemy sobie z ketchupu, musztardy, sosu sojowego, sosu chilli, oleju, pieprzu czarnego, suszonego czosnku i mieszanki przypraw do grilla. Mięso zostawiamy w marynacie przez jakiś czas do zamarynowania.

2. 

ziemniaki 1 kg  kminek ½ łyżeczki  przyprawa warzywna 1 szczypta

Do głębszego naczynia żaroodpornego dajemy na cienkie kółka pokrojone ziemniaki, posypujemy je kminkiem i wegetą. Na ziemniakach rozkładamy zamarynowane mięso.

3. 

cebula 2 sztuki  boczek 100 g

Dodajemy na kółeczka pokrojoną cebulę, wszystko w naczyniu dobrze mieszamy i na wierzch układamy plastry boczku.

4. 

woda 200 ml

Dolewamy wodę i pieczemy przykryte w dobrze rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, potem naczynie odkrywamy i zapiekamy następnych 30 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się