PRZEPISY

Zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka z kurczakiem

Pieczone bez kości nóżki z kurczaka na ziemniakach, zapieczone z trzema rodzajami serów.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,udka z kurczaka bez kości,serek wiejski,Kurczak,Bezglutenowe

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cebula120gramów
mielona czerwona papryka-
olej słonecznikowy-
pikantny sos chili-
ser Ementaler50gramów
ser bałkański50gramów
serek wiejski180gramów
sól-
udka z kurczaka bez kości1kilogram
woda100mililitrów
ziemniaki1200gramów

 

Przepis

1. 

udka z kurczaka bez kości 1 kilogram

Płaty bez kości z udek z kurczaka myjemy ...

2. 

i wyklepujemy ...

3. 

sól  mielona czerwona papryka

Każdy płat mięsa z obydwóch stron solimy i posypujemy papryką.

4. 

olej słonecznikowy

Na gorącym oleju mięso szybko smażymy z obydwóch stron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy wytworzonym sosem.

5. 

ziemniaki 1200 gramów

Obieramy i myjemy ziemniaki.

6. 

Kroimy je na kółeczka i układamy na mięsie.

7. 

cebula 120 gramów  pikantny sos chili  woda 100 mililitrów

Obieramy cebulę, kroimy na kółeczka. Rozdrabniamy je na piórka i układamy je na ziemniakach. Skrapiamy sosem chili. Podlewamy wodą, naczynie przykrywamy i w rozgrzanym piekarniku na 200°C pieczmy 25 minut.

8. 

serek wiejski 180 gramów  ser bałkański 50 gramów  ser Ementaler 50 gramów

Serek wiejski mieszamy z startym bałkańskim serem i ementalerem.

9. 

Mięso wyciągamy z pod ziemniaków i na każdy płat warstwujemy serowe nadzienie.

10. 

W gorącym piekarniku 15 minut szybko zapiekamy.

11. 

Pojedyncze porcje możemy podawać z kiszonym ogórkiem albo ze świeżą warzywną surówką.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie