swiatwemnie.pl

Zapiekanka z kurczakiem

     

Pieczone bez kości nóżki z kurczaka na ziemniakach, zapieczone z trzema rodzajami serów.

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

udka z kurczaka bez kości 1 kg

Płaty bez kości z udek z kurczaka myjemy ...

2. 

i wyklepujemy ...

3. 

sól  mielona czerwona papryka

Każdy płat mięsa z obydwóch stron solimy i posypujemy papryką.

4. 

olej słonecznikowy

Na gorącym oleju mięso szybko smażymy z obydwóch stron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy wytworzonym sosem.

5. 

ziemniaki 1200 g

Obieramy i myjemy ziemniaki.

6. 

Kroimy je na kółeczka i układamy na mięsie.

7. 

cebula 120 g  pikantny sos chili  woda 100 ml

Obieramy cebulę, kroimy na kółeczka. Rozdrabniamy je na piórka i układamy je na ziemniakach. Skrapiamy sosem chili. Podlewamy wodą, naczynie przykrywamy i w rozgrzanym piekarniku na 200°C pieczmy 25 minut.

8. 

serek wiejski 180 g  ser bałkański 50 g  ser Ementaler 50 g

Serek wiejski mieszamy z startym bałkańskim serem i ementalerem.

9. 

Mięso wyciągamy z pod ziemniaków i na każdy płat warstwujemy serowe nadzienie.

10. 

W gorącym piekarniku 15 minut szybko zapiekamy.

11. 

Pojedyncze porcje możemy podawać z kiszonym ogórkiem albo ze świeżą warzywną surówką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się