Zapiekanka z kurczakiem
Pieczone bez kości nóżki z kurczaka na ziemniakach, zapieczone z trzema rodzajami serów.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,udka z kurczaka bez kości,serek wiejski,Kurczak,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
cebula | 120 | gramów | |
mielona czerwona papryka | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
pikantny sos chili | - | ||
ser Ementaler | 50 | gramów | |
ser bałkański | 50 | gramów | |
serek wiejski | 180 | gramów | |
sól | - | ||
udka z kurczaka bez kości | 1 | kilogram | |
woda | 100 | mililitrów | |
ziemniaki | 1200 | gramów |
Przepis
2.
i wyklepujemy ...
4.
Na gorącym oleju mięso szybko smażymy z obydwóch stron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy wytworzonym sosem.
6.
Kroimy je na kółeczka i układamy na mięsie.
7.
cebula 120 gramów • pikantny sos chili • woda 100 mililitrów
Obieramy cebulę, kroimy na kółeczka. Rozdrabniamy je na piórka i układamy je na ziemniakach. Skrapiamy sosem chili. Podlewamy wodą, naczynie przykrywamy i w rozgrzanym piekarniku na 200°C pieczmy 25 minut.
8.
serek wiejski 180 gramów • ser bałkański 50 gramów • ser Ementaler 50 gramów
Serek wiejski mieszamy z startym bałkańskim serem i ementalerem.
9.
Mięso wyciągamy z pod ziemniaków i na każdy płat warstwujemy serowe nadzienie.
10.
W gorącym piekarniku 15 minut szybko zapiekamy.
11.
Pojedyncze porcje możemy podawać z kiszonym ogórkiem albo ze świeżą warzywną surówką.
Smacznego!