swiatwemnie.pl

Party podudzia na jabłkach z oliwkami

    

Pichcił

Ilość porcji

7

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

cebula150gramów
czarne oliwki70gramów
czosnek2ząbki
jabłka200gramów
miód2łyżki
musztarda stołowa3łyżeczki
nasiona kopru włoskiego2łyżeczki
oliwa8łyżek
oliwa-
podudzia z kurczaka14sztuk
skórka z cytryny-
sól-
woda150mililitrów

1. Przygotowanie marynaty

nasiona kopru włoskiego 2 łyżeczki  miód 2 łyżki  oliwa 8 łyżek  skórka z cytryny  musztarda stołowa 3 łyżeczki

Nasiona kopru smażymy na patelni. Zaraz gdy tylko zaczną pachnieć, dodajemy do nich miód, musztardę, szczyptę skórki z cytryny i olej.

2. 

podudzia z kurczaka 14 sztuk

Tą marynatą smarujemy podudzia z kurczaka, odstawiamy je do lodówki na godzinę.

3. 

oliwa  jabłka 200 gramów

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na który układamy na plasterki pokrojone obrane jabłka.

4. 

czosnek 2 ząbki  czarne oliwki 70 gramów  woda 150 mililitrów  cebula 150 gramów  sól

Na jabłka dajemy na kółeczka pokrojoną cebulę i czosnek. Przykrywamy podudziami z kurczaka, solimy. Podudzia posypujemy oliwkami i podlewamy wodą. Pieczemy przykryte w piekarniku 30 minut na 200°C.

5. 

Po 30 minutach odkrywamy, mięso przewracamy i pieczemy jeszcze 20 minut na 180°C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się