swiatwemnie.pl

Cukinia na gęsto z tofu

     

Według tego przepisu przygotujecie sobie delikatną i łagodną cukinię na gęsto z koprem i śmietaną. Na wierzch możecie dać jajko lub tofu.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

Cukier kryształ1łyżka
Cukinia1.2kilograma
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Jajka kurze1sztuka
Koper2łyżki
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
Liść laurowy1sztuka
Mąka chlebowa pszenna t7501łyżka
Ocet1łyżka
Olej rzepakowy3łyżki
Ser biały tofu200gramów
Sos ostrygowy1łyżka
Sól½łyżeczki
Woda200mililitrów
Ziarna sezamu1łyżeczka

1. 

olej rzepakowy 3 łyżki  cukinia 1.2 kg  woda 200 ml  koper 2 łyżki  liść laurowy 1 sztuka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Cukinię trzemy na drobno i smażymy na oleju. Zalewamy odrobiną wody, doprawiamy nasiekanym koprem, przyprawami i powoli gotujemy do miękkości.

2. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 ml  jajka kurze 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka  cukier kryształ 1 łyżka  ocet 1 łyżka

Śmietanę, jajko i mąkę łączymy ubijając trzepaczką. Stopniowo dodajemy ją do cukinii. Chwilkę gotujemy i według smaku dodajemy cukier i ocet.

3. 

ser biały tofu 200 g  sos ostrygowy 1 łyżka  ziarna sezamu 1 łyżeczka

Tofu kroimy na kawałki i lekko smażymy na oleju z obydwóch stron. Doprawiamy ostrygowym sosem i sezamem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się