Według tego przepisu przygotujecie sobie delikatną i łagodną cukinię na gęsto z koprem i śmietaną. Na wierzch możecie dać jajko lub tofu.
Pichcił
Ilość porcji
6
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Cukier kryształ | 1 | łyżka | |
Cukinia | 1.2 | kilograma | |
Czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
Jajka kurze | 1 | sztuka | |
Koper | 2 | łyżki | |
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
Liść laurowy | 1 | sztuka | |
Mąka chlebowa pszenna t750 | 1 | łyżka | |
Ocet | 1 | łyżka | |
Olej rzepakowy | 3 | łyżki | |
Ser biały tofu | 200 | gramów | |
Sos ostrygowy | 1 | łyżka | |
Sól | ½ | łyżeczki | |
Woda | 200 | mililitrów | |
Ziarna sezamu | 1 | łyżeczka |
1.
olej rzepakowy 3 łyżki • cukinia 1.2 kg • woda 200 ml • koper 2 łyżki • liść laurowy 1 sztuka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Cukinię trzemy na drobno i smażymy na oleju. Zalewamy odrobiną wody, doprawiamy nasiekanym koprem, przyprawami i powoli gotujemy do miękkości.
2.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 ml • jajka kurze 1 sztuka • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • cukier kryształ 1 łyżka • ocet 1 łyżka
Śmietanę, jajko i mąkę łączymy ubijając trzepaczką. Stopniowo dodajemy ją do cukinii. Chwilkę gotujemy i według smaku dodajemy cukier i ocet.
3.
ser biały tofu 200 g • sos ostrygowy 1 łyżka • ziarna sezamu 1 łyżeczka
Tofu kroimy na kawałki i lekko smażymy na oleju z obydwóch stron. Doprawiamy ostrygowym sosem i sezamem.
Smacznego!