swiatwemnie.pl

Cukinia na gęsto z tofu

     

Według tego przepisu przygotujecie sobie delikatną i łagodną cukinię na gęsto z koprem i śmietaną. Na wierzch możecie dać jajko lub tofu.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ1łyżka
cukinia1.2kilograma
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
jajka kurze1sztuka
koper2łyżki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
liść laurowy1sztuka
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
ocet1łyżka
olej rzepakowy3łyżki
ser biały tofu200gramów
sos ostrygowy1łyżka
sól½łyżeczki
woda200mililitrów
ziarna sezamu1łyżeczka

1. 

olej rzepakowy 3 łyżki  cukinia 1.2 kilograma  woda 200 mililitrów  koper 2 łyżki  liść laurowy 1 sztuka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Cukinię trzemy na drobno i smażymy na oleju. Zalewamy odrobiną wody, doprawiamy nasiekanym koprem, przyprawami i powoli gotujemy do miękkości.

2. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka  cukier kryształ 1 łyżka  ocet 1 łyżka

Śmietanę, jajko i mąkę łączymy ubijając trzepaczką. Stopniowo dodajemy ją do cukinii. Chwilkę gotujemy i według smaku dodajemy cukier i ocet.

3. 

ser biały tofu 200 gramów  sos ostrygowy 1 łyżka  ziarna sezamu 1 łyżeczka

Tofu kroimy na kawałki i lekko smażymy na oleju z obydwóch stron. Doprawiamy ostrygowym sosem i sezamem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się