Cukinia na gęsto z tofu

Według tego przepisu przygotujecie sobie delikatną i łagodną cukinię na gęsto z koprem i śmietaną. Na wierzch możecie dać jajko lub tofu.
przepis,fotoprzepis,cukinia,koper,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),ser biały tofu,Sosy
Sosy
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 61 | łyżka kcal | |
cukinia | 1.2 216 | kilograma kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
koper | 2 12 | łyżki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 400 | mililitrów kcal | |
liść laurowy | 1 ?? | sztuka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 53 | łyżka kcal | |
ocet | 1 7 | łyżka kcal | |
olej rzepakowy | 3 405 | łyżki kcal | |
ser biały tofu | 200 168 | gramów kcal | |
sos ostrygowy | 1 7 | łyżka kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal | |
ziarna sezamu | 1 29 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
olej rzepakowy 3 łyżki • cukinia 1.2 kilograma • woda 200 mililitrów • koper 2 łyżki • liść laurowy 1 sztuka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Cukinię trzemy na drobno i smażymy na oleju. Zalewamy odrobiną wody, doprawiamy nasiekanym koprem, przyprawami i powoli gotujemy do miękkości.

2.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • cukier kryształ 1 łyżka • ocet 1 łyżka
Śmietanę, jajko i mąkę łączymy ubijając trzepaczką. Stopniowo dodajemy ją do cukinii. Chwilkę gotujemy i według smaku dodajemy cukier i ocet.

3.
ser biały tofu 200 gramów • sos ostrygowy 1 łyżka • ziarna sezamu 1 łyżeczka
Tofu kroimy na kawałki i lekko smażymy na oleju z obydwóch stron. Doprawiamy ostrygowym sosem i sezamem.

Smacznego!