PRZEPISY

Miso zupa z tofu

Miso zupa z tofu

Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Najpopularniejsza jest wersja z dodatkiem tofu i suszonych wodorostów, ale użyć można również grzyby, wiosenną cebulkę, warzywa albo jajka.

przepis,fotoprzepis,Pasta Miso,Zupy z roślin strączkowych,Kuchnia japońska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Zupy z roślin strączkowych

Kuchnia japońska

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

Awase Dashi przepis1litr
Kombu Dashi przepis
Pasta Miso2łyżki
Wywar Dashi przepis
ser biały tofu200gramów
wodorosty wakame5łyżeczek

 

Przepis

1. 

Awase Dashi przepis 1 litr  Wywar Dashi przepis  Kombu Dashi przepis

Podstawą na zupę Miso jest wywar - dashi. Możecie sobie wybrać spośród kilku alternatyw, w tym dla wegan.

2. 

Pasta Miso 2 łyżki

Przez sitko dodajemy do zupy miso pastę.

3. 

ser biały tofu 200 gramów

Tofu kroimy na małą kostkę i dodajemy do zupy.

4. 

Zupę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

5. 

wodorosty wakame 5 łyżeczek

Wodorosty kroimy na małe kawałki. Pozbawione są wody więc w zupie zdecydowanie podwoją swoją objętość.

6. Serwowanie Miso zupy

Do miski wkładamy troszkę suszonych wodorostów i zalewamy gorącą zupą. Wodorosty w ciągu kilku minut wsiąkną w siebie płyn i zmiękną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się