PRZEPISY

Miso zupa z fasolką szparagową

Miso zupa z fasolką szparagową

Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Ta propozycja jest z gotowaną fasolką szparagową i gotowanym jajkiem.

przepis,fotoprzepis,jajka kurze,fasolka szparagowa (strąki),Pasta Miso,Zupy z roślin strączkowych,Kuchnia japońska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Zupy z roślin strączkowych

Kuchnia japońska

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Awase Dashi przepis1litr
Kombu Dashi przepis-
Pasta Miso2łyżki
Wywar Dashi przepis-
fasolka szparagowa (strąki)100gramów
jajka kurze5sztuk

 

Przepis

1. 

Awase Dashi przepis 1 litr  Wywar Dashi przepis  Kombu Dashi przepis

Podstawą na zupę Miso jest wywar - dashi. Możecie sobie wybrać spośród kilku alternatyw, w tym dla wegan.

2. 

fasolka szparagowa (strąki) 100 gramów

W wywarze gotujemy strąki fasolki przez około 10 minut.

3. 

Pasta Miso 2 łyżki

Przez sitko dodajemy do zupy miso pastę.

4. 

Zupę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

5. 

jajka kurze 5 sztuk

Jajka gotujemy we wrzącej wodzie na twardo przez około 6 minut. Wylewamy wrzącą wodą i potrząsamy garnkiem tak, by popękały skorupki jajek. Zalewamy zimną wodą i schładzamy 2 minuty. Na mokro jajka obieramy.

6. 

Serwujemy z przekrojonym jajkiem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się