Miso zupa z fasolką szparagową
Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Ta propozycja jest z gotowaną fasolką szparagową i gotowanym jajkiem.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,fasolka szparagowa (strąki),Pasta Miso,Zupy z roślin strączkowych,Kuchnia japońska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy z roślin strączkowych
Kuchnia japońska
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych Kuchnia japońska Bezglutenowe Bezlaktozowe Kuchnia azjatycka Sezon - Fasolka szparagowa zielona (strąki)
Składniki
Składniki
Awase Dashi przepis | 1 | litr | |
Kombu Dashi przepis | - | ||
Pasta Miso | 2 | łyżki | |
Wywar Dashi przepis | - | ||
fasolka szparagowa (strąki) | 100 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk |
Przepis
1.
Awase Dashi przepis 1 litr • Wywar Dashi przepis • Kombu Dashi przepis
Podstawą na zupę Miso jest wywar - dashi. Możecie sobie wybrać spośród kilku alternatyw, w tym dla wegan.
4.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
5.
jajka kurze 5 sztuk
Jajka gotujemy we wrzącej wodzie na twardo przez około 6 minut. Wylewamy wrzącą wodą i potrząsamy garnkiem tak, by popękały skorupki jajek. Zalewamy zimną wodą i schładzamy 2 minuty. Na mokro jajka obieramy.
6.
Serwujemy z przekrojonym jajkiem.
Smacznego!