swiatwemnie.pl

Kakaowe pierniczki

     

Miękkie pierniczki o kakaowym smaku. Pierniczki są smaczne i nie ozdobione, oczywiście ładniej wyglądają gdy są ozdobione polewą z białek.

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

stredná

 

 

 
 
Białko jajka30gramów
Cukier puder360gramów
Cynamon mielony2łyżeczki
Jajka kurze3sztuki
Kakao proszek5łyżek
Masło150gramów
Miód6łyżek
Mąka chlebowa pszenna t750600gramów
Soda oczyszczona1łyżeczka

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 600 g  cukier puder 180 g  masło 150 g  jajka kurze 3 sztuki  kakao proszek 5 łyżek  soda oczyszczona 1 łyżeczka  cynamon mielony 2 łyżeczki  miód 6 łyżek

Do większego naczynia zważymy mąkę, dodajemy cukier, jajka, kakao, miód, masło, sodę oczyszczoną i mielony cynamon. Wszystko razem mieszamy. Wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu na 30 minut.

3. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykrawamy bożonarodzeniowe kształty.

4. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę na pieczenie natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze układamy pojedyncze pierniczki.

5. 

Pieczemy około 7 minut.

6. Przygotowanie polewy z białek

cukier puder 180 g  białko jajka 30 g

Cukier przesiewamy. Stopniowo go dodajemy ręcznie mieszając trzepaczką do jednego białka.

Przygotowanie polewy z białek

7. 

Mieszamy do wtedy aż wytworzy nam się pół gęsta polewa. Jej konsystencja miałaby być taka, aby z trzepaczki nie ściekała do miski. Jeśli się nam polewa wydaje zbyt rzadka, dodajemy jeszcze cukru. Jeśli się nam wydaje zbyt gęsta rozrzedzamy ją białkiem.

8. 

Upieczone pierniczki dowolnie ozdabiamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się