swiatwemnie.pl

Kuchnia słowacka

 

Gemerskie (słowackie) pierogi

Gemerskie (słowackie) pierogi

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Loksze

Loksze

Przepis na smaczne i łatwe słowackie loksze.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Bryndzowe kluseczki haluszki

Bryndzowe kluseczki haluszki

Tradycyjne słowackie danie o niepowtarzalnym smaku, wysokiej wartości energetycznej i pozytywnym wpływie na przewód pokarmowy.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Słowackie kluseczki

Słowackie kluseczki

Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
wysoka

Słodko - kwaśna zupa fasolowa

Słodko - kwaśna zupa fasolowa

Stara dobra klasyczna zupa.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Ziemskie warzywa

Ziemskie warzywa

Parówki na cebuli z warzywami i ziemniakami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Knedle ze śliwkami i bułką tartą

Knedle ze śliwkami i bułką tartą

Tradycyjny i prosty przepis na przyrządzenie knedli ze śliwkami w delikatnym cieście.

Pichcił
Elenka
Czas przygotowania
1 h. 15 min.
Trudność
niska

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Domowe ziemniaczane loksze

Domowe ziemniaczane loksze

Przepis na przygotowanie smacznych ziemniaczanych lokszy. Podajemy jako dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi, albo napełniamy je słonymi (wątróbka z kaczki) albo słodkimi (makowe,orzechowe...) nadzieniami. Przygotowanie jest łatwe ale

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Kluski z twarogiem

Kluski z twarogiem

Przepis na domowe kluski z ziemniaczanego ciasta, posypane słodkim twarogiem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Koperkowy sos

Koperkowy sos

Po prostu wspaniały sos dla wszystkich miłośników pachnącego koperku. Podajemy z knedlem i jajkiem ugotowanym na twardo.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Śliwkowe knedle z twarogowego ciasta

Śliwkowe knedle z twarogowego ciasta

Ta najwspanialsza klasyka ze śliwek na talerzu. Mniam.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Bryndzowe spaghetti

Bryndzowe spaghetti

Przepis na spaghetti z bryndzą, chrupiącą marchewką, cebulką i kolendrą.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

Słodko kwaśny, mleczno - śmietanowy fasolowy sos jest bardzo smaczny z dobrymi mielonymi kotletami, kiełbaską albo jajkiem sadzonym. Klasycznie podajemy do niego świeży, miękki chleb. Przy przygotowywaniu 4 porcji użyjemy połowę przygotowanych składników.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Tłuczone ziemniaki

Tłuczone ziemniaki

Tradycyjne "nadmuchane" ziemniaczane puree. Podajemy jako samodzielne danie ze smażoną cebulką, albo jako dodatek.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.

Pichcił
Norika
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Kakaowo-orzechowa strucla

Kakaowo-orzechowa strucla

Ulubiona strucla z jogurtowego ciasta drożdżowego, zasmakuje wszystkim dzieciom i dorosłym.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Bryndzowe pieczywo z cebulą

Bryndzowe pieczywo z cebulą

Ulubione słone pieczywo z bryndzy i cebuli.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Strączkowa śmietanowa zupa

Strączkowa śmietanowa zupa

Mleczna zupa z zielonej fasolki szparagowej (strączków) z ziemniakami. Porcje zupy doprawiamy sobie octem, albo sokiem z cytryny.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Kapuściano - fasolowa zupa

Kapuściano - fasolowa zupa

Pierwotny przepis na tą starożytną zupę mówi o jej przygotowaniu w kociołku na ogniu i pieczeniu ziemniaków w żarze. Proponujemy wam proste przygotowanie tej smacznej i zdrowej zupy w nowoczesnej kuchni.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Duszona kapusta z wieprzowymi parówkami

Duszona kapusta z wieprzowymi parówkami

Smaczne, łatwe i dość tanie danie z kapusty i wieprzowych parówek, dobrym dodatkiem jest domowy parzony knedel.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Kluski z kiszoną kapustą

Kluski z kiszoną kapustą

Kluski z ziemniaczanego ciasta przygotowane z kiszoną kapustą i pieczonym boczkiem.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Jęczmienna baba z grzybami

Jęczmienna baba z grzybami

Tradycyjne danie ze słowackiej kuchni. Zamiast smalcu danie można usmażyć na oleju i stanie się z niego wegetariański przysmak.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
wysoka

Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

Tradycyjny symbol świąt wielkanocnych, który ucieszy nie tylko wasz zmysł smaku.

Pichcił
Norika
Czas przygotowania
Trudność
niska

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się