swiatwemnie.pl

Zapiekany makaron ze szpinakiem

     

Doskonały szybki bezmięsny obiad.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

cebula 120 g  olej słonecznikowy 30 ml  mrożony szpinak 500 g  mleko półtłuste 1,5% 200 ml  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 g  mąka chlebowa pszenna T750 10 g  sól ½ łyżeczki  czosnek 4 ząbki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy mrożoną kostkę szpinaku i często mieszając doprowadzamy szpinak do wrzenia. W mleku mieszamy śmietanę i mąkę, zasmażką zalewamy szpinak i krótko gotujemy. Dodajemy według smaku sól (dla dzieci nie solimy) i przeciśnięte oczyszczone ząbki czosnku.

2. 

makaron - Fusilli (spirale) 500 g  sól  woda

Makaron gotujemy w słonej wodzie, odcedzamy i mieszamy go ze szpinakiem.

3. 

olej słonecznikowy 3 łyżki  twardy ser 120 g

Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, równomiernie rozdzielamy w nim makaron i posypujemy startym serem.

4. 

W rozgrzanym piekarniku makaron zapiekamy 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się