swiatwemnie.pl

Sałatka makaronowa na zimno

    

Smaczna makaronowa sałatka z jogurtowym dressingiem.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

biały jogurt500mililitrów
cebula100gramów
czosnek4ząbki
kapusta pekińska250gramów
makaron - Fusilli (spirale)500gramów
ogórek sałatkowy300gramów
oliwa30mililitrów
pomidory250gramów
szynka z indyka200gramów
sól1.5łyżeczki
twardy ser200gramów

1. Przygotowanie składników

kapusta pekińska 250 gramów  ogórek sałatkowy 300 gramów  pomidory 250 gramów  cebula 100 gramów  oliwa 30 mililitrów  szynka z indyka 200 gramów

Cebulę kroimy na drobno i smażymy ją na patelni na oleju. Gdy się lekko zarumieni dodajemy w paski pokrojoną szynkę i chwilkę ją z cebulą smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Kapustę kroimy. Ogórek sałatkowy trzemy na grubsze paseczki. Pomidory kroimy na małe kostki.

Przygotowanie składników

2. Ser i dressing

twardy ser 200 gramów  biały jogurt 500 mililitrów  czosnek 4 ząbki  sól 1.5 łyżeczki

Ser zetrzemy na grubo. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy go razem z solą do jogurtu.

Ser i dressing

3. Makaron świderki

makaron - Fusilli (spirale) 500 gramów

Makaron świderki gotujemy w osolonej wodzie i pod strumieniem zimnej wody schładzamy go.

Makaron świderki

4. Mieszanie sałatki

Makaron dobrze odcedzamy i wkładamy go do głębokiej miski. Dodajemy warzywa i szynkę. Wszystko razem lekko ale dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dressing i ser.

Mieszanie sałatki

5. 

Przechowujemy w chłodnym miejscu. Podajemy wystudzone, ale nie zbyt zimne.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się