Zapiekany makaron z kapustą
Prosty, smaczny i tani przepis na makaron zapiekany z parówkami i kiszoną kapustą.
przepis,fotoprzepis,kiszona kapusta,makaron - Fusilli (spirale),śmietana do ubijania (30-33%),Makarony
Makarony
Kategorie
Makarony
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
kiszona kapusta | 1000 | gramów | |
makaron - Fusilli (spirale) | 400 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
przyprawa warzywna | - | ||
wieprzowe parówki | 6 | sztuk | |
woda | 0.2 | litra | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | gramów |
Przepis
1.
kiszona kapusta 1000 gramów • olej słonecznikowy
Gotujemy makaron i skrapiamy go olejem. Wodą przepłukujemy kapustę, abyśmy zmniejszyli jej kwaśność. Połowę kapusty rozkładamy do brytfanny.

2.
makaron - Fusilli (spirale) 400 gramów • wieprzowe parówki 6 sztuk • czarny pieprz mielony • przyprawa warzywna
Na kapustę rozkładamy połowę ugotowanego makaronu, solimy, pieprzymy. Na makaronie rozkładamy na kółeczka pokrojone parówki (możemy użyć dowolny rodzaj mięsa, polecamy wędzone).

3.
Przykrywamy resztą makaronu u kapusty.

4.
woda 0.2 litra • śmietana do ubijania (30-33%) 250 gramów
Zalewamy śmietaną i wodą i pieczemy w 180°C, 20 minut.

Smacznego!