Makaron z sosem szpinakowym
Syte danie z makaronu.
przepis,fotoprzepis,mrożony szpinak,makaron - spaghetti,Makarony,
Makarony
Kategorie
Makarony
Składniki
Składniki
biały jogurt | 200 | mililitrów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
makaron - spaghetti | 400 | gramów | |
masło | 2 | łyżki | |
mielona gałka muszkatołowa | 1 | szczypta | |
mrożony szpinak | 450 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 10 | gramów | |
ser Parmezan | - | ||
ser topiony | 50 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | - |
Przepis
1.
sól • woda • makaron - spaghetti 400 gramów
Makaron gotujemy w słonej wodzie. Po odcedzeniu wkładamy go z powrotem do garnka, dodajemy masło i mieszamy.
2.
mrożony szpinak 450 gramów • biały jogurt 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 10 gramów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa 1 szczypta • czosnek 2 ząbki • ser topiony 50 gramów • masło 2 łyżki
Mrożoną kostkę szpinaku roztapiamy w garnku nieustannie mieszając. Do jogurtu dodajemy mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Powstałą zawiesinę dolewamy do szpinaku, gotujemy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ser oraz masło. Odstawiamy z ognia i mieszamy aż masło i ser roztopią się.

Smacznego!