Szpinakowe muffinki

Przepis na przygotowanie nietradycyjnych słonych muffinek, o wspaniałym smaku i ciekawym kolorze.
przepis,fotoprzepis,mrożony szpinak,ser półtwardy,ser Mozzarella,Słone przekąski,
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | 0 ?? | kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mielona gałka muszkatołowa | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mrożony szpinak | 150 39 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 2 8 | łyżeczki kcal | |
ser Mozzarella | 70 172 | gramów kcal | |
ser półtwardy | 70 224 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
mrożony szpinak 150 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • ser półtwardy 70 gramów • ser Mozzarella 70 gramów • masło 50 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • sól • czarny pieprz mielony • mielona gałka muszkatołowa
Mrożony szpinak odmrażamy i wyciskamy z niego wodę. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szpinakiem i startymi serami. W drugiej misce ubijamy jajka z roztopionym letnim masłem, mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obydwie mieszanki łączymy i mieszamy. Jeśli się nam wydaje mało słona możemy dosolić albo dopieprzyć.

2.
Rozgrzewamy piekarnik a ciasto rozdzielamy do przygotowanych foremek do wysokości około 2/3 (polecam użyć silikonowe foremki do których się muffinki po upieczeniu w ogóle nie lepią, jeśli używamy metalową blaszkę na muffiny polecam wysmarować masłem i posypać mąką).

3.
Pieczemy na złoty kolor na średnim stopniu około 20 minut. Podajemy jeszcze ciepłe.
.jpg?mtime=1728719501)
Smacznego!