swiatwemnie.pl

Szpinakowe muffinki

    

Przepis na przygotowanie nietradycyjnych słonych muffinek, o wspaniałym smaku i ciekawym kolorze.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mrożony szpinak 150 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  ser półtwardy 70 gramów  ser Mozzarella 70 gramów  masło 50 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  sól  czarny pieprz mielony  mielona gałka muszkatołowa

Mrożony szpinak odmrażamy i wyciskamy z niego wodę. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szpinakiem i startymi serami. W drugiej misce ubijamy jajka z roztopionym letnim masłem, mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obydwie mieszanki łączymy i mieszamy. Jeśli się nam wydaje mało słona możemy dosolić albo dopieprzyć.

2. 

Rozgrzewamy piekarnik a ciasto rozdzielamy do przygotowanych foremek do wysokości około 2/3 (polecam użyć silikonowe foremki do których się muffinki po upieczeniu w ogóle nie lepią, jeśli używamy metalową blaszkę na muffiny polecam wysmarować masłem i posypać mąką).

3. 

Pieczemy na złoty kolor na średnim stopniu około 20 minut. Podajemy jeszcze ciepłe.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się