swiatwemnie.pl

Zapiekany makaron ze szpinakiem i boczkiem

    

Smaczny obiad dla dzieci i dorosłych, bez dodatku boczku dobry również dla wegetarian :)

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

boczek przerośnięty150gramów
cebula200gramów
jajka kurze2sztuki
makaron - Fusilli (spirale)400gramów
mrożony szpinak600gramów
oliwa3łyżki
sól1.5łyżeczki
twardy ser200gramów

1. 

boczek przerośnięty 150 gramów

Boczek kroimy na małe kostki i smażymy na patelni.

2. 

cebula 200 gramów  oliwa 1 łyżka

Dodajemy łyżkę oleju i obraną, na drobno pokrojoną cebulę. Razem smażymy około 5 minut.

3. 

mrożony szpinak 600 gramów  sól 1.5 łyżeczki

Na cebulę z boczkiem kładziemy zamrożoną kostkę szpinaku, solimy, przykrywamy i zostawiamy by szpinak roztopił się. Od czasu do czasu mieszamy.

4. 

makaron - Fusilli (spirale) 400 gramów  jajka kurze 2 sztuki

W słonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do odcieczenia i dodajemy do niego jajka.

5. 

Dodajemy szpinak.

6. 

oliwa 2 łyżki

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, do środka dajemy szpinakowy makaron,...

7. 

twardy ser 200 gramów

...posypujemy startym serem, przykrywamy i w 200°C 20 minut zapiekamy. Odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się