swiatwemnie.pl

Zapiekany makaron ze szpinakiem i boczkiem

     

Smaczny obiad dla dzieci i dorosłych, bez dodatku boczku dobry również dla wegetarian :)

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Boczek przerośnięty150gramów
Cebula200gramów
Jajka kurze2sztuki
Makaron - fusilli (spirale)400gramów
Mrożony szpinak600gramów
Oliwa3łyżki
Sól1.5łyżeczki
Twardy ser200gramów

1. 

boczek przerośnięty 150 g

Boczek kroimy na małe kostki i smażymy na patelni.

2. 

cebula 200 g  oliwa 1 łyżka

Dodajemy łyżkę oleju i obraną, na drobno pokrojoną cebulę. Razem smażymy około 5 minut.

3. 

mrożony szpinak 600 g  sól 1.5 łyżeczki

Na cebulę z boczkiem kładziemy zamrożoną kostkę szpinaku, solimy, przykrywamy i zostawiamy by szpinak roztopił się. Od czasu do czasu mieszamy.

4. 

makaron - Fusilli (spirale) 400 g  jajka kurze 2 sztuki

W słonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do odcieczenia i dodajemy do niego jajka.

5. 

Dodajemy szpinak.

6. 

oliwa 2 łyżki

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, do środka dajemy szpinakowy makaron,...

7. 

twardy ser 200 g

...posypujemy startym serem, przykrywamy i w 200°C 20 minut zapiekamy. Odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się