Zapiekany makaron ze szpinakiem i boczkiem
Smaczny obiad dla dzieci i dorosłych, bez dodatku boczku dobry również dla wegetarian :)
przepis,fotoprzepis,twardy ser,makaron - Fusilli (spirale),mrożony szpinak,Makarony
Makarony
Kategorie
Makarony
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 150 | gramów | |
cebula | 200 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
makaron - Fusilli (spirale) | 400 | gramów | |
mrożony szpinak | 600 | gramów | |
oliwa | 3 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
twardy ser | 200 | gramów |
Przepis
2.
cebula 200 gramów • oliwa 1 łyżka
Dodajemy łyżkę oleju i obraną, na drobno pokrojoną cebulę. Razem smażymy około 5 minut.
3.
mrożony szpinak 600 gramów • sól 1.5 łyżeczki
Na cebulę z boczkiem kładziemy zamrożoną kostkę szpinaku, solimy, przykrywamy i zostawiamy by szpinak roztopił się. Od czasu do czasu mieszamy.
4.
makaron - Fusilli (spirale) 400 gramów • jajka kurze 2 sztuki
W słonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do odcieczenia i dodajemy do niego jajka.
5.
Dodajemy szpinak.
7.
twardy ser 200 gramów
...posypujemy startym serem, przykrywamy i w 200°C 20 minut zapiekamy. Odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy.
Smacznego!