Zapiekany makaron ze szpinakiem i boczkiem
Smaczny obiad dla dzieci i dorosłych, bez dodatku boczku dobry również dla wegetarian :)
przepis,fotoprzepis,twardy ser,makaron - Fusilli (spirale),mrożony szpinak,Makarony
Makarony
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
287 g
Energia porcji
665 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Makarony ›Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 150 960 | gramów kcal | |
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
makaron - Fusilli (spirale) | 400 1452 | gramów kcal | |
mrożony szpinak | 600 156 | gramów kcal | |
oliwa | 3 396 | łyżki kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
twardy ser | 200 760 | gramów kcal |
Przepis

2.
cebula 200 gramów • oliwa 1 łyżka
Dodajemy łyżkę oleju i obraną, na drobno pokrojoną cebulę. Razem smażymy około 5 minut.

3.
mrożony szpinak 600 gramów • sól 1.5 łyżeczki
Na cebulę z boczkiem kładziemy zamrożoną kostkę szpinaku, solimy, przykrywamy i zostawiamy by szpinak roztopił się. Od czasu do czasu mieszamy.

4.
makaron - Fusilli (spirale) 400 gramów • jajka kurze 2 sztuki
W słonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do odcieczenia i dodajemy do niego jajka.

5.
Dodajemy szpinak.


7.
twardy ser 200 gramów
...posypujemy startym serem, przykrywamy i w 200°C 20 minut zapiekamy. Odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy.

Smacznego!