PRZEPISY

Wołowina z selerem

Wołowina z selerem

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Smaczne mięsko z delikatnym selerowym sosem. Podajemy z ziemniaczanym puree.

przepis,fotoprzepis,seler,seler naciowy,mięso wołowe - udo,Wołowina,Bezglutenowe

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

cebula

100

44

gramów

kcal

masło

20

147

gramów

kcal

mięso wołowe - udo

1500

1950

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

0

??

kcal

olej słonecznikowy

0

??

kcal

olej słonecznikowy

2

270

łyżki

kcal

pieprz biały mielony

½

8

łyżeczki

kcal

przecier pomidorowy

100

68

mililitrów

kcal

seler

800

400

gramów

kcal

seler naciowy

1

??

sztuka

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

wino białe wytrawne

150

123

mililitrów

kcal

wołowy wywar

4

476

decylitry

kcal

zioła prowansalskie

1

35

łyżka

kcal

 

Przepis

1. 

mięso wołowe - udo 1500 gramów

Wołowe mięso myjemy i kroimy na większe, grubsze kawałki.

Wołowe mięso myjemy i kroimy na większe,...

2. 

olej słonecznikowy

Mięso kładziemy na gorącą głęboką patelnię z odrobiną oleju i z obydwóch stron szybko smażymy.

Mięso kładziemy na gorącą głęboką patelnię...

3. 

Naciągnięte mięso przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego.

Naciągnięte mięso przekładamy do głębokiego...

4. 

seler 800 gramów  olej słonecznikowy 2 łyżki  pieprz biały mielony ½ łyżeczki

Selera obieramy i kroimy na kostki. Dajemy go na patelnię w której smażyło się mięso, dodajemy pieprz i selera 5-8 minut smażymy.

Selera obieramy i kroimy na kostki. Dajemy go na...

5. 

cebula 100 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i dodajemy ją do selera. Mieszamy i razem dalej smażymy 5 minut.

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i dodajemy ją...

6. 

seler naciowy 1 sztuka

Łodygi selera myjemy i kroimy na drobno...

Łodygi selera myjemy i kroimy na drobno......

7. 

sól 1 łyżeczka  zioła prowansalskie 1 łyżka  wołowy wywar 4 decylitry

...dodajemy je do patelni, mieszamy, solimy, doprawiamy ziołem i podlewamy wywarem.

...dodajemy je do patelni, mieszamy, solimy,...

8. 

przecier pomidorowy 100 mililitrów  wino białe wytrawne 150 mililitrów

Na koniec dodajemy troszkę pomidorowego przecieru wymieszanego z winem. 5 minut wszystko razem gotujemy...

Na koniec dodajemy troszkę pomidorowego przecieru...

9. 

...a potem warzywa warstwujemy na mięsie. Naczynie zamykamy i pieczemy w piekarniku w 180°C 90 minut.

...a potem warzywa warstwujemy na mięsie....

10. 

Po upłynięciu czasu ściągamy z mięsa warzywa.

Po upłynięciu czasu ściągamy z mięsa warzywa....

11. 

Mięso według potrzeby podlewamy. Dopiekamy je jeszcze odkryte przez 20-30 minut do miękkości.

Mięso według potrzeby podlewamy. Dopiekamy je...

12. 

Warzywa miksujemy blenderem na gładko.

Warzywa miksujemy blenderem na gładko....

13. 

masło 20 gramów  mleko tłuste 3,5%

Do gotowego selerowego sosu dodajemy masło i według potrzeby ciepłe mleko.

Do gotowego selerowego sosu dodajemy masło i...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się