Wołowina z selerem
Smaczne mięsko z delikatnym selerowym sosem. Podajemy z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,seler,seler naciowy,mięso wołowe - udo,Wołowina,Bezglutenowe
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
mięso wołowe - udo | 1500 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
pieprz biały mielony | ½ | łyżeczki | |
przecier pomidorowy | 100 | mililitrów | |
seler | 800 | gramów | |
seler naciowy | 1 | sztuka | |
sól | 1 | łyżeczka | |
wino białe wytrawne | 150 | mililitrów | |
wołowy wywar | 4 | decylitry | |
zioła prowansalskie | 1 | łyżka |
Przepis

2.
Mięso kładziemy na gorącą głęboką patelnię z odrobiną oleju i z obydwóch stron szybko smażymy.

3.
Naciągnięte mięso przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego.

4.
seler 800 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki • pieprz biały mielony ½ łyżeczki
Selera obieramy i kroimy na kostki. Dajemy go na patelnię w której smażyło się mięso, dodajemy pieprz i selera 5-8 minut smażymy.

5.
cebula 100 gramów
Cebulę obieramy, na drobno kroimy i dodajemy ją do selera. Mieszamy i razem dalej smażymy 5 minut.


7.
sól 1 łyżeczka • zioła prowansalskie 1 łyżka • wołowy wywar 4 decylitry
...dodajemy je do patelni, mieszamy, solimy, doprawiamy ziołem i podlewamy wywarem.

8.
przecier pomidorowy 100 mililitrów • wino białe wytrawne 150 mililitrów
Na koniec dodajemy troszkę pomidorowego przecieru wymieszanego z winem. 5 minut wszystko razem gotujemy...

9.
...a potem warzywa warstwujemy na mięsie. Naczynie zamykamy i pieczemy w piekarniku w 180°C 90 minut.

10.
Po upłynięciu czasu ściągamy z mięsa warzywa.

11.
Mięso według potrzeby podlewamy. Dopiekamy je jeszcze odkryte przez 20-30 minut do miękkości.

12.
Warzywa miksujemy blenderem na gładko.

13.
masło 20 gramów • mleko tłuste 3,5%
Do gotowego selerowego sosu dodajemy masło i według potrzeby ciepłe mleko.

Smacznego!