PRZEPISY

Wołowina z selerem

Wołowina z selerem

Smaczne mięsko z delikatnym selerowym sosem. Podajemy z ziemniaczanym puree.

przepis,fotoprzepis,seler,seler naciowy,mięso wołowe - udo,Wołowina,Bezglutenowe

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cebula100gramów
masło20gramów
mięso wołowe - udo1500gramów
mleko tłuste 3,5%-
olej słonecznikowy-
olej słonecznikowy2łyżki
pieprz biały mielony½łyżeczki
przecier pomidorowy100mililitrów
seler800gramów
seler naciowy1sztuka
sól1łyżeczka
wino białe wytrawne150mililitrów
wołowy wywar4decylitry
zioła prowansalskie1łyżka

 

Przepis

1. 

mięso wołowe - udo 1500 gramów

Wołowe mięso myjemy i kroimy na większe, grubsze kawałki.

2. 

olej słonecznikowy

Mięso kładziemy na gorącą głęboką patelnię z odrobiną oleju i z obydwóch stron szybko smażymy.

3. 

Naciągnięte mięso przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego.

4. 

seler 800 gramów  olej słonecznikowy 2 łyżki  pieprz biały mielony ½ łyżeczki

Selera obieramy i kroimy na kostki. Dajemy go na patelnię w której smażyło się mięso, dodajemy pieprz i selera 5-8 minut smażymy.

5. 

cebula 100 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i dodajemy ją do selera. Mieszamy i razem dalej smażymy 5 minut.

6. 

seler naciowy 1 sztuka

Łodygi selera myjemy i kroimy na drobno...

7. 

sól 1 łyżeczka  zioła prowansalskie 1 łyżka  wołowy wywar 4 decylitry

...dodajemy je do patelni, mieszamy, solimy, doprawiamy ziołem i podlewamy wywarem.

8. 

przecier pomidorowy 100 mililitrów  wino białe wytrawne 150 mililitrów

Na koniec dodajemy troszkę pomidorowego przecieru wymieszanego z winem. 5 minut wszystko razem gotujemy...

9. 

...a potem warzywa warstwujemy na mięsie. Naczynie zamykamy i pieczemy w piekarniku w 180°C 90 minut.

10. 

Po upłynięciu czasu ściągamy z mięsa warzywa.

11. 

Mięso według potrzeby podlewamy. Dopiekamy je jeszcze odkryte przez 20-30 minut do miękkości.

12. 

Warzywa miksujemy blenderem na gładko.

13. 

masło 20 gramów  mleko tłuste 3,5%

Do gotowego selerowego sosu dodajemy masło i według potrzeby ciepłe mleko.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się