PRZEPISY

Kociołkowy gulasz bez kociołka

Kociołkowy gulasz bez kociołka

Gulasz z kuchenki na wielką rodzinną imprezę.

przepis,fotoprzepis,cebula,mięso wołowe - udo,łopatka wieprzowa,Zupy mięsne,Kuchnia węgierska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy

Zupy mięsne

Kuchnia węgierska

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula1.5kilograma
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek20gramów
majeranek-
mielona czerwona papryka6łyżeczek
mięso wołowe - udo1.5kilograma
papryka150gramów
pasta paprykowa - ostra-
pomidory w puszce400gramów
przyprawa do gulaszu2łyżeczki
smalec125gramów
sól6łyżeczek
woda200mililitrów
woda2litry
ziemniaki1.5kilograma
łopatka wieprzowa1.5kilograma

 

Przepis

1. Cebulowy zakład

cebula 1.5 kilograma  smalec 125 gramów  woda 200 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno. W większym garnku roztapiamy smalec, dodajemy cebulę i 10 minut mieszamy. dolewamy wodę i cebulę często mieszając dusimy pod pokrywką przez kolejnych 10 minut.

2. Wołowe mięso

mięso wołowe - udo 1.5 kilograma

Mięso myjemy i kroimy na kostki. Dodajemy go do cebuli, mieszamy aż mięso naciągnie.

3. 

sól 3 łyżeczki  przyprawa do gulaszu 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 6 łyżeczek

Garnek odstawiamy z ognia i dodajemy sól i przyprawy.

4. 

woda 2 litry

Mięso zalewamy gorącą wodą i gotujemy często mieszając pod pokrywką 60 minut.

5. Wieprzowe mięso

łopatka wieprzowa 1.5 kilograma  papryka 150 gramów  czosnek 10 gramów

Mięso myjemy i kroimy na kostki. Dodajemy go do wołowego mięsa razem z przeciśniętym czosnkiem i umytą, oczyszczoną zieloną papryką, jedną w całości a resztę pokrojone. Wszystko razem dalej gotujemy 30 minut.

6. 

ziemniaki 1.5 kilograma  pomidory w puszce 400 gramów

Ziemniaki obieramy i myjemy. Jeden większy ziemniak odkładamy sobie w całości do miski z wodą. Resztę ziemniaków kroimy na kostki i dodajemy ich do prawie ugotowanego mięsa. Pomidory kroimy i razem z przecierem w którym były konserwowane też dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości ziemniaków około 20 minut.

7. 

czosnek 10 gramów  sól 3 łyżeczki  pasta paprykowa - ostra  majeranek

Na koniec do gulaszu dodajemy na kaszę starty ziemniak, który sobie odłożyliśmy. Doprawiamy kolejnym przeciśniętym ziemniakiem, dosalamy, dodajemy według smaku pikantną paprykową pastę i majeranek. Zagotowujemy i nakładamy sobie pierwszą - degustacyjną porcję.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie