swiatwemnie.pl

Kociołkowy gulasz bez kociołka

Gulasz z kuchenki na wielką rodzinną imprezę.

 

Ilość porcji: 18

Czas przygotowania: 2 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cebula1.5kilograma
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Czosnek20gramów
Majeranek
Mielona czerwona papryka6łyżeczek
Mięso wołowe - udo1.5kilograma
Papryka150gramów
Pasta paprykowa - ostra
Pomidory w puszce400gramów
Przyprawa do gulaszu2łyżeczki
Smalec125gramów
Sól6łyżeczek
Woda200mililitrów
Woda2litry
Ziemniaki1.5kilograma
Łopatka wieprzowa1.5kilograma

1. Cebulowy zakład

cebula 1.5 kg  smalec 125 g  woda 200 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno. W większym garnku roztapiamy smalec, dodajemy cebulę i 10 minut mieszamy. dolewamy wodę i cebulę często mieszając dusimy pod pokrywką przez kolejnych 10 minut.

Cebulowy zakład

2. Wołowe mięso

mięso wołowe - udo 1.5 kg

Mięso myjemy i kroimy na kostki. Dodajemy go do cebuli, mieszamy aż mięso naciągnie.

Wołowe mięso

3. 

sól 3 łyżeczki  przyprawa do gulaszu 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 6 łyżeczek

Garnek odstawiamy z ognia i dodajemy sól i przyprawy.

4. 

woda 2 litry

Mięso zalewamy gorącą wodą i gotujemy często mieszając pod pokrywką 60 minut.

5. Wieprzowe mięso

łopatka wieprzowa 1.5 kg  papryka 150 g  czosnek 10 g

Mięso myjemy i kroimy na kostki. Dodajemy go do wołowego mięsa razem z przeciśniętym czosnkiem i umytą, oczyszczoną zieloną papryką, jedną w całości a resztę pokrojone. Wszystko razem dalej gotujemy 30 minut.

Wieprzowe mięso

6. 

ziemniaki 1.5 kg  pomidory w puszce 400 g

Ziemniaki obieramy i myjemy. Jeden większy ziemniak odkładamy sobie w całości do miski z wodą. Resztę ziemniaków kroimy na kostki i dodajemy ich do prawie ugotowanego mięsa. Pomidory kroimy i razem z przecierem w którym były konserwowane też dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości ziemniaków około 20 minut.

7. 

czosnek 10 g  sól 3 łyżeczki  pasta paprykowa - ostra  majeranek

Na koniec do gulaszu dodajemy na kaszę starty ziemniak, który sobie odłożyliśmy. Doprawiamy kolejnym przeciśniętym ziemniakiem, dosalamy, dodajemy według smaku pikantną paprykową pastę i majeranek. Zagotowujemy i nakładamy sobie pierwszą - degustacyjną porcję.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się