Kociołkowy gulasz bez kociołka

Gulasz z kuchenki na wielką rodzinną imprezę.
przepis,fotoprzepis,cebula,mięso wołowe - udo,łopatka wieprzowa,Zupy mięsne,Kuchnia węgierska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Zupy mięsne
Kuchnia węgierska
Kategorie
Zupy mięsne › Kuchnia węgierska › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Cebula ›Składniki
Składniki
cebula | 1.5 660 | kilograma kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
czosnek | 20 22 | gramów kcal | |
majeranek | 0 ?? | kcal | |
mielona czerwona papryka | 6 95 | łyżeczek kcal | |
mięso wołowe - udo | 1.5 1950 | kilograma kcal | |
papryka | 150 24 | gramów kcal | |
pasta paprykowa - ostra | 0 ?? | kcal | |
pomidory w puszce | 400 92 | gramów kcal | |
przyprawa do gulaszu | 2 28 | łyżeczki kcal | |
smalec | 125 1120 | gramów kcal | |
sól | 6 0 | łyżeczek kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal | |
woda | 2 0 | litry kcal | |
ziemniaki | 1.5 1380 | kilograma kcal | |
łopatka wieprzowa | 1.5 4470 | kilograma kcal |
Przepis
1. Cebulowy zakład
cebula 1.5 kilograma • smalec 125 gramów • woda 200 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno. W większym garnku roztapiamy smalec, dodajemy cebulę i 10 minut mieszamy. dolewamy wodę i cebulę często mieszając dusimy pod pokrywką przez kolejnych 10 minut.

2. Wołowe mięso
mięso wołowe - udo 1.5 kilograma
Mięso myjemy i kroimy na kostki. Dodajemy go do cebuli, mieszamy aż mięso naciągnie.

3.
sól 3 łyżeczki • przyprawa do gulaszu 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 6 łyżeczek
Garnek odstawiamy z ognia i dodajemy sól i przyprawy.

5. Wieprzowe mięso
łopatka wieprzowa 1.5 kilograma • papryka 150 gramów • czosnek 10 gramów
Mięso myjemy i kroimy na kostki. Dodajemy go do wołowego mięsa razem z przeciśniętym czosnkiem i umytą, oczyszczoną zieloną papryką, jedną w całości a resztę pokrojone. Wszystko razem dalej gotujemy 30 minut.

6.
ziemniaki 1.5 kilograma • pomidory w puszce 400 gramów
Ziemniaki obieramy i myjemy. Jeden większy ziemniak odkładamy sobie w całości do miski z wodą. Resztę ziemniaków kroimy na kostki i dodajemy ich do prawie ugotowanego mięsa. Pomidory kroimy i razem z przecierem w którym były konserwowane też dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości ziemniaków około 20 minut.

7.
czosnek 10 gramów • sól 3 łyżeczki • pasta paprykowa - ostra • majeranek
Na koniec do gulaszu dodajemy na kaszę starty ziemniak, który sobie odłożyliśmy. Doprawiamy kolejnym przeciśniętym ziemniakiem, dosalamy, dodajemy według smaku pikantną paprykową pastę i majeranek. Zagotowujemy i nakładamy sobie pierwszą - degustacyjną porcję.

Smacznego!