swiatwemnie.pl

Kurczak przyrządzony na sposób polędwicy wołowej

Fantastyczna "polędwica" z kurczaka.

 

Ilość porcji: 6

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cebula100gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kminek½łyżeczki
kurczakg
liść laurowy4sztuki
marchew300gramów
ocet60mililitrów
pietruszka200gramów
seler100gramów
skrobia kukurydziana2łyżki
sól3łyżeczki
słodka śmietana do gotowania250mililitrów
woda1.5litra

1. Przygotowanie kurczaka

kurczak

Kurczaka myjemy i usuwamy skórę. Przekrawamy go na połowę.

Przygotowanie kurczaka

2. Przygotowanie marynaty

marchew 300 g  pietruszka 200 g  cebula 100 g  seler 100 g

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy.

Przygotowanie marynaty

3. 

woda 1.5 litra  ocet 60 ml  sól 3 łyżeczki  kminek ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  liść laurowy 4 sztuki

Wkładamy do garnka z wodą, dodajemy sól, ocet i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i krótko pogotujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Marynata nie musi być całkiem zimna. Do przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy na 3-12 godz. do lodówki.

4. 

Po odleżeniu zawartość garnka gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.

5. 

słodka śmietana do gotowania 250 ml  skrobia kukurydziana 2 łyżki

Ugotowanego kurczaka ostrożnie wyciągamy uważając, by się nie rozpadł, żeby przypadkiem nie spadły do ugotowanego bulionu małe kosteczki (np. z żeber). Bulion przecedzamy, warzywa kontrolujemy, wyciągamy listek laurowy, kosteczki itp., następnie miksujemy, dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i jeszcze raz zagotowujemy.

6. 

Kurczaka oczyszczamy z kości.

7. 

Mięso z kurczaka z powrotem wkładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Podajemy z knedlem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się