Kurczak przyrządzony na sposób polędwicy wołowej
![Kurczak przyrządzony na sposób polędwicy wołowej](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000286/img_pl_4x3/kurczak-przyrzadzony-na-sposob-poledwicy-wolowej_00180.jpg)
Fantastyczna "polędwica" z kurczaka.
przepis,fotoprzepis,kurczak,marchew,pietruszka,seler,słodka śmietana do gotowania,Kurczak,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
kurczak | - | ||
liść laurowy | 4 | sztuki | |
marchew | 300 | gramów | |
ocet | 60 | mililitrów | |
pietruszka | 200 | gramów | |
seler | 100 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 2 | łyżki | |
sól | 3 | łyżeczki | |
słodka śmietana do gotowania | 250 | mililitrów | |
woda | 1.5 | litra |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000286/small/kurca-prekrojime.jpg)
2. Przygotowanie marynaty
marchew 300 gramów • pietruszka 200 gramów • cebula 100 gramów • seler 100 gramów
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000286/small/zelenina.jpg)
3.
woda 1.5 litra • ocet 60 mililitrów • sól 3 łyżeczki • kminek ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • liść laurowy 4 sztuki
Wkładamy do garnka z wodą, dodajemy sól, ocet i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i krótko pogotujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Marynata nie musi być całkiem zimna. Do przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy na 3-12 godz. do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000286/small/zeleninu-povarime.jpg)
4.
Po odleżeniu zawartość garnka gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000286/small/kurca-v-paci.jpg)
5.
słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • skrobia kukurydziana 2 łyżki
Ugotowanego kurczaka ostrożnie wyciągamy uważając, by się nie rozpadł, żeby przypadkiem nie spadły do ugotowanego bulionu małe kosteczki (np. z żeber). Bulion przecedzamy, warzywa kontrolujemy, wyciągamy listek laurowy, kosteczki itp., następnie miksujemy, dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i jeszcze raz zagotowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000286/small/precedime.jpg)
6.
Kurczaka oczyszczamy z kości.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000286/small/vykostene-kurca.jpg)
7.
Mięso z kurczaka z powrotem wkładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Podajemy z knedlem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000286/small/kurca-do-omacky.jpg)
Smacznego!