PRZEPISY

Gulasz z kotła

Gulasz z kotła

Około 8 litrów wspaniałego mięsnego gulaszu przygotowanego w 16 litrowym emaliowanym kotle, na płonącym sosnowym drzewie. Ilość porcji jest wprost proporcjonalna do głodu i potrzeby dokładki wszystkich kucharzy i pomocników.

przepis,fotoprzepis,cebula,mięso wołowe - udo,łopatka wieprzowa,Wołowina,Kuchnia węgierska,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy

Wołowina

Kuchnia węgierska

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

4 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula2000gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek4ząbki
kminek1łyżeczka
majeranek1łyżka
mielona czerwona papryka3łyżeczki
mięso wołowe - udo1500gramów
musztarda stołowa2łyżeczki
papryka500gramów
pasta paprykowa - ostra50gramów
przecier pomidorowy100gramów
smalec350gramów
sól4łyżeczki
woda3litry
ziemniaki500gramów
łopatka wieprzowa500gramów

 

Przepis

1. 10:00 Przygotowanie cebuli - ile mięsa, tyle cebuli

cebula 2000 gramów

Cebulę obieramy i kroimy, aby sobie przeczyścić kanaliki łzowe.

2. Przygotowanie mięsa - ile cebuli, tyle mięsa

mięso wołowe - udo 1500 gramów

Wołowe mięso myjemy, usuwamy z niego tłuste części i kroimy w kostkę.

3. Mięsa jest wciąż za mało

łopatka wieprzowa 500 gramów

Wieprzowe mięso myjemy, usuwamy z niego bardzo tłuste części i również kroimy w kostkę.

4. Zanim rozpoczniemy gotowanie w kotle: Przygotowanie ziemniaków, papryki, czosnku, przypraw itp.

ziemniaki 500 gramów  papryka 500 gramów  czosnek 4 ząbki

Ziemniaki obieramy, myjemy i zostawiamy w całości w wodzie. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i łodygi, a potem kroimy w paski. Czosnek obieramy. Przyprawy i wodę miejmy zawsze pod ręką, abyśmy bez powodu nie musieli odchodzić od ognia, łychy, kotła, piwa, wina, rumu, wódki ...

5. 11:00 Zaczynamy gotowanie

smalec 350 gramów  sól 4 łyżeczki

Rozpalamy ognisko, drewno niech się przepali na tyle, aby powstał silny żar. Kocioł zawieszamy nad ogniem, wkładamy do niego smalec i czekamy aż się roztopi. Dodajemy cebulę i smażymy ją na delikatnym ogniu pól godziny, często mieszając. Solimy.

6. 11:30 Dodajemy wołowinę

czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  woda 3 litry

Kocioł z cebulą ściągamy z ognia i wołamy któregoś ze swoich pomocników, aby dolał nam piwa i podał pokrojoną wołowinę. Wołowinę dodajemy do cebuli w kotle, który zawieszamy go z powrotem nad ogień (staramy się, aby płomienie były jak najmniejsze), czekamy aż mięso się ściągnie. Dodajemy przyprawy i dolewamy wody. Gotujemy przez 45 minut pod przykryciem, czasem mieszając.

7. 12:15 Dodajemy wieprzowinę

Kocioł ściągamy z ognia i dodajemy wieprzowinę. Mięso gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.

8. 12:45 Tarcie ziemniaków

Kocioł ściągamy z ognia i bezpośrednio nad nim, na grubej tarce, trzemy ziemniaki. Gotujemy wszystko razem jeszcze pół godziny, często mieszając, aby się gulasz nam nie przypalił. Jednocześnie - bo praca przy ogniu wyczerpuje i odwadnia - sumiennie uzupełniamy płyny w swoim osobistym kotle.

9. 13:15 Powoli zbliżamy się do końca - pozostałe składniki

przecier pomidorowy 100 gramów  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  pasta paprykowa - ostra 50 gramów  kminek 1 łyżeczka  musztarda stołowa 2 łyżeczki  majeranek 1 łyżka

Do kotła wkładamy przygotowaną, pokrojona paprykę, rozgnieciony czosnek, przecier pomidorowy, czerwoną mieloną paprykę, pastę do gulaszu, kminek, musztardę, majeranek... albo wypróbujemy coś bardziej ekstrawaganckiego, jeżeli smak i humor nam na to pozwala, dodajemy np: truskawki lub kawałek tortu... Jeszcze przez około 45 minut, często mieszając, dogotowujemy wszystko razem na małym ogniu.

10. 14:00 W końcu przyszedł czas na małe co nieco

Smacznego!

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie