Gulasz z kotła
Około 8 litrów wspaniałego mięsnego gulaszu przygotowanego w 16 litrowym emaliowanym kotle, na płonącym sosnowym drzewie. Ilość porcji jest wprost proporcjonalna do głodu i potrzeby dokładki wszystkich kucharzy i pomocników.
przepis,fotoprzepis,cebula,mięso wołowe - udo,łopatka wieprzowa,Wołowina,Kuchnia węgierska,Bezglutenowe
Wołowina
Kuchnia węgierska
Składniki
Składniki
cebula | 2000 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 4 | ząbki | |
kminek | 1 | łyżeczka | |
majeranek | 1 | łyżka | |
mielona czerwona papryka | 3 | łyżeczki | |
mięso wołowe - udo | 1500 | gramów | |
musztarda stołowa | 2 | łyżeczki | |
papryka | 500 | gramów | |
pasta paprykowa - ostra | 50 | gramów | |
przecier pomidorowy | 100 | gramów | |
smalec | 350 | gramów | |
sól | 4 | łyżeczki | |
woda | 3 | litry | |
ziemniaki | 500 | gramów | |
łopatka wieprzowa | 500 | gramów |
Przepis
1. 10:00 Przygotowanie cebuli - ile mięsa, tyle cebuli
cebula 2000 gramów
Cebulę obieramy i kroimy, aby sobie przeczyścić kanaliki łzowe.
2. Przygotowanie mięsa - ile cebuli, tyle mięsa
mięso wołowe - udo 1500 gramów
Wołowe mięso myjemy, usuwamy z niego tłuste części i kroimy w kostkę.
3. Mięsa jest wciąż za mało
łopatka wieprzowa 500 gramów
Wieprzowe mięso myjemy, usuwamy z niego bardzo tłuste części i również kroimy w kostkę.
4. Zanim rozpoczniemy gotowanie w kotle: Przygotowanie ziemniaków, papryki, czosnku, przypraw itp.
ziemniaki 500 gramów • papryka 500 gramów • czosnek 4 ząbki
Ziemniaki obieramy, myjemy i zostawiamy w całości w wodzie. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i łodygi, a potem kroimy w paski. Czosnek obieramy. Przyprawy i wodę miejmy zawsze pod ręką, abyśmy bez powodu nie musieli odchodzić od ognia, łychy, kotła, piwa, wina, rumu, wódki ...
5. 11:00 Zaczynamy gotowanie
smalec 350 gramów • sól 4 łyżeczki
Rozpalamy ognisko, drewno niech się przepali na tyle, aby powstał silny żar. Kocioł zawieszamy nad ogniem, wkładamy do niego smalec i czekamy aż się roztopi. Dodajemy cebulę i smażymy ją na delikatnym ogniu pól godziny, często mieszając. Solimy.
6. 11:30 Dodajemy wołowinę
czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • woda 3 litry
Kocioł z cebulą ściągamy z ognia i wołamy któregoś ze swoich pomocników, aby dolał nam piwa i podał pokrojoną wołowinę. Wołowinę dodajemy do cebuli w kotle, który zawieszamy go z powrotem nad ogień (staramy się, aby płomienie były jak najmniejsze), czekamy aż mięso się ściągnie. Dodajemy przyprawy i dolewamy wody. Gotujemy przez 45 minut pod przykryciem, czasem mieszając.
7. 12:15 Dodajemy wieprzowinę
Kocioł ściągamy z ognia i dodajemy wieprzowinę. Mięso gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
8. 12:45 Tarcie ziemniaków
Kocioł ściągamy z ognia i bezpośrednio nad nim, na grubej tarce, trzemy ziemniaki. Gotujemy wszystko razem jeszcze pół godziny, często mieszając, aby się gulasz nam nie przypalił. Jednocześnie - bo praca przy ogniu wyczerpuje i odwadnia - sumiennie uzupełniamy płyny w swoim osobistym kotle.
9. 13:15 Powoli zbliżamy się do końca - pozostałe składniki
przecier pomidorowy 100 gramów • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki • pasta paprykowa - ostra 50 gramów • kminek 1 łyżeczka • musztarda stołowa 2 łyżeczki • majeranek 1 łyżka
Do kotła wkładamy przygotowaną, pokrojona paprykę, rozgnieciony czosnek, przecier pomidorowy, czerwoną mieloną paprykę, pastę do gulaszu, kminek, musztardę, majeranek... albo wypróbujemy coś bardziej ekstrawaganckiego, jeżeli smak i humor nam na to pozwala, dodajemy np: truskawki lub kawałek tortu... Jeszcze przez około 45 minut, często mieszając, dogotowujemy wszystko razem na małym ogniu.
10. 14:00 W końcu przyszedł czas na małe co nieco
Smacznego!
Smacznego!