Selerowe puree
![Selerowe puree](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000489/img_pl_4x3/selerowe-puree_00180.jpg)
Delikatne ziemniaczano-selerowe puree, odpowiednie jako dodatek do ryby, albo soczystego saute.
przepis,fotoprzepis,seler,ziemniaki,Dodatki warzywne,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe
Dodatki warzywne
Składniki
Składniki
masło | 80 | gramów | |
pieprz biały mielony | - | ||
seler | 500 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 2 | litry | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
seler 500 gramów • sól 1 łyżeczka • woda 2 litry
Seler myjemy, obieramy i kroimy na kostki. Gotujemy 10 minut w słonej wodzie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000489/small/IMG_2800.jpg)
2.
ziemniaki 500 gramów
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na kostki. Dodajemy do selera i gotujemy kolejnych 20 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000489/small/IMG_2801.jpg)
3.
pieprz biały mielony • masło 80 gramów
Odcedzamy wodę i dodajmy biały pieprz i trochę masła dla delikatności.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000489/small/IMG_2817.jpg)
4.
Wszystko razem gotujemy na gładkie puree. Możemy użyć też blendera.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000489/small/IMG_2818.jpg)
Smacznego!