Kalafiorowe naleśniki
![Kalafiorowe naleśniki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001511/img_pl_4x3/kalafiorowe-nalesniki_00180.jpg)
Syte słone naleśniki. Możemy podawać po prostu tylko ze świeżym serem.
przepis,fotoprzepis,kalafior,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kalafior | 600 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 650 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | - |
Przepis
1.
kalafior 600 gramów • woda • sól
Kalafior gotujemy w słonej wodzie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001511/small/IMG_5425.jpg)
2.
mleko półtłuste 1,5% 650 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • sól ½ łyżeczki
Do miksera wlewamy mleko,dodajemy jajko, ugotowany kalafior i sól. Miksujemy na gładko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001511/small/IMG_5427.jpg)
3.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów
Część zmiksowanego kalafiora odlewamy, do miksera dodajemy mąkę, miksujemy i według możliwości miksera wlewamy z powrotem odłożoną część. Ponownie miksujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001511/small/IMG_5430.jpg)
4.
Wytworzone ciasto jest gęste jak normalne ciasto na naleśniki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001511/small/IMG_5432.jpg)
5.
Na rozgrzaną ceramiczną patelnię wlewamy jedną większą, albo dwie mniejsze chochelki ciasta. Drugą stroną chochli ciasto dookoła rozcieramy i dłużej smażymy. Ciasto musi być podczas obracania dostatecznie gęste. Delikatnym podniesieniem brzegu kontrolujemy czy nam od spodu się nie przypala i według tego zmieniamy intensywność ogrzewania.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001511/small/IMG_5433.jpg)
6.
Dużą łopatką naleśnika obracamy i smażymy z drugiej strony.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001511/small/IMG_5436.jpg)
Smacznego!