Kalafiorowe naleśniki

Syte słone naleśniki. Możemy podawać po prostu tylko ze świeżym serem.
przepis,fotoprzepis,kalafior,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kalafior | 600 174 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 650 312 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
kalafior 600 gramów • woda • sól
Kalafior gotujemy w słonej wodzie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.

2.
mleko półtłuste 1,5% 650 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • sól ½ łyżeczki
Do miksera wlewamy mleko,dodajemy jajko, ugotowany kalafior i sól. Miksujemy na gładko.

3.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów
Część zmiksowanego kalafiora odlewamy, do miksera dodajemy mąkę, miksujemy i według możliwości miksera wlewamy z powrotem odłożoną część. Ponownie miksujemy.

4.
Wytworzone ciasto jest gęste jak normalne ciasto na naleśniki.

5.
Na rozgrzaną ceramiczną patelnię wlewamy jedną większą, albo dwie mniejsze chochelki ciasta. Drugą stroną chochli ciasto dookoła rozcieramy i dłużej smażymy. Ciasto musi być podczas obracania dostatecznie gęste. Delikatnym podniesieniem brzegu kontrolujemy czy nam od spodu się nie przypala i według tego zmieniamy intensywność ogrzewania.

6.
Dużą łopatką naleśnika obracamy i smażymy z drugiej strony.

Smacznego!