swiatwemnie.pl

Kalafiorowe naleśniki

     

Syte słone naleśniki. Możemy podawać po prostu tylko ze świeżym serem.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

jajka kurze1sztuka
kalafior600gramów
mleko półtłuste 1,5%650mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
sól0
sól½łyżeczki
woda0

1. 

kalafior 600 gramów  woda  sól

Kalafior gotujemy w słonej wodzie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 650 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka  sól ½ łyżeczki

Do miksera wlewamy mleko,dodajemy jajko, ugotowany kalafior i sól. Miksujemy na gładko.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów

Część zmiksowanego kalafiora odlewamy, do miksera dodajemy mąkę, miksujemy i według możliwości miksera wlewamy z powrotem odłożoną część. Ponownie miksujemy.

4. 

Wytworzone ciasto jest gęste jak normalne ciasto na naleśniki.

5. 

Na rozgrzaną ceramiczną patelnię wlewamy jedną większą, albo dwie mniejsze chochelki ciasta. Drugą stroną chochli ciasto dookoła rozcieramy i dłużej smażymy. Ciasto musi być podczas obracania dostatecznie gęste. Delikatnym podniesieniem brzegu kontrolujemy czy nam od spodu się nie przypala i według tego zmieniamy intensywność ogrzewania.

6. 

Dużą łopatką naleśnika obracamy i smażymy z drugiej strony.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się