swiatwemnie.pl

Steki z wołowiny

     

Prosty i sprawdzony sposób na przyrządzenie smacznego steku. Patelnię można zastąpić grillem ogrodowym.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

mięso wołowe - antrykot 400 g

Mięso kroimy na 2-3 centymetrowe plastry. Najlepiej jest kupić mięso, które przez dwa - trzy tygodnie wisiało i dojrzewało.

2. 

sól  czarny pieprz mielony  oliwa

Doprawiamy, solimy i nacieramy oliwą. Przed pieczeniem mięso powinno osiągnąć temperaturę pokojową (około 20 minut po wyjęciu z lodówki).

3. 

Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy przez minutę z każdej strony, a następnie dosmażamy według smaku.

4. 

Dla tego typu mięsa zaleca się smażenie przez 2 minuty z każdej strony, aby mięso nie było zbyt suche. Przed pierwszym przekrojeniem i spożyciem należy odstawić na 5 minut, aby nie wyciekł sok.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się