swiatwemnie.pl

Risotto z serem Pecorino

    

Wyjątkowy smakołyk o typowym smaku owczego sera Pecorino.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

cebula200gramów
groszek100gramów
kostka warzywna20gramów
masło50gramów
ocet jabłkowy40mililitrów
oliwa2łyżki
rodzynki30gramów
rum50mililitrów
ryż okrągłoziarnisty250gramów
seler200gramów
ser Pecorino70gramów
woda1litr

1. 

rodzynki 30 gramów  rum 50 mililitrów

Garść rodzynek zalewamy rumem i odstawiamy do nasączenia.

2. 

cebula 200 gramów  seler 200 gramów  oliwa 2 łyżki  ryż okrągłoziarnisty 250 gramów  ocet jabłkowy 40 mililitrów

Jedną średniej wielkości cebulę kroimy w drobne kawałki, szklimy ją na oliwie wraz z drobno posiekanym selerem. Dodajemy filiżankę ryżu, ocet i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.

3. 

woda 1 litr  kostka warzywna 20 gramów  groszek 100 gramów

Dodajemy dwie szklanki wody i dwie kostki warzywne (zamiast bulionu idealnie byłoby wykorzystać rosół). Gdy woda zacznie się gotować, należy dodać groszek (może być mrożony). Dodajemy wodę według potrzeb i gotujemy, do momentu aż ryż nie będzie gotowy.

4. 

ser Pecorino 70 gramów  masło 50 gramów

Na koniec dodajemy kawałek masła, starty ser Pecorino i rodzynki. Mieszamy i podgrzewamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się