Risotto z serem Pecorino

Wyjątkowy smakołyk o typowym smaku owczego sera Pecorino.
przepis,fotoprzepis,cebula,seler,ryż okrągłoziarnisty,groszek,ser Pecorino,Rizotto,Kuchnia włoska,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Rizotto
Kuchnia włoska
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
510 g
Energia porcji
574 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Kategorie
Rizotto › Kuchnia włoska › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Cebula › Sezon - Zielony groszek › Sezon - Seler ›Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
groszek | 100 76 | gramów kcal | |
kostka warzywna | 20 52 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
ocet jabłkowy | 40 9 | mililitrów kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
rodzynki | 30 86 | gramów kcal | |
rum | 50 120 | mililitrów kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 250 863 | gramów kcal | |
seler | 200 100 | gramów kcal | |
ser Pecorino | 70 271 | gramów kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal |
Przepis
2.
cebula 200 gramów • seler 200 gramów • oliwa 2 łyżki • ryż okrągłoziarnisty 250 gramów • ocet jabłkowy 40 mililitrów
Jedną średniej wielkości cebulę kroimy w drobne kawałki, szklimy ją na oliwie wraz z drobno posiekanym selerem. Dodajemy filiżankę ryżu, ocet i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.

3.
woda 1 litr • kostka warzywna 20 gramów • groszek 100 gramów
Dodajemy dwie szklanki wody i dwie kostki warzywne (zamiast bulionu idealnie byłoby wykorzystać rosół). Gdy woda zacznie się gotować, należy dodać groszek (może być mrożony). Dodajemy wodę według potrzeb i gotujemy, do momentu aż ryż nie będzie gotowy.

4.
ser Pecorino 70 gramów • masło 50 gramów
Na koniec dodajemy kawałek masła, starty ser Pecorino i rodzynki. Mieszamy i podgrzewamy.

Smacznego!