Gulasz z piwem

Gęsty gulasz z wołowego i wieprzowego mięsa o smaku piwa.
przepis,fotoprzepis,cebula,mięso wołowe - karkówka,piwo jasne,łopatka wieprzowa,Wołowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 1 440 | kilogram kcal | |
czosnek | 8 44 | ząbków kcal | |
mięso wołowe - karkówka | 500 975 | gramów kcal | |
pasta paprykowa - ostra | 0 ?? | kcal | |
piwo jasne | 150 65 | mililitrów kcal | |
przecier pomidorowy | 400 272 | mililitrów kcal | |
przyprawa do gulaszu | 2 28 | łyżeczki kcal | |
smalec | 30 269 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 2 0 | łyżki kcal | |
woda | 800 0 | mililitrów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
łopatka wieprzowa | 500 1490 | gramów kcal |
Przepis
1.
cebula 1 kilogram • smalec 30 gramów • woda 2 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i wkładamy do garnka z roztopionym smalcem. Powoli i często mieszając smażymy prawie pół godziny. Cebula musi się zeszklić, delikatnie ściemnieć ale nie może się przypalić. Według potrzeby możemy ją podlać odrobiną wody.

2.
mięso wołowe - karkówka 500 gramów • piwo jasne 150 mililitrów • sól 1 łyżeczka • przyprawa do gulaszu 2 łyżeczki • woda 800 mililitrów
Wołowe mięso myjemy, kroimy na kostki, dodajemy do cebuli i smażymy aż naciągnie. Dolewamy piwo, wodę, solimy, doprawiamy i gotujemy prawie do miękkości mięsa.

3.
łopatka wieprzowa 500 gramów • przecier pomidorowy 400 mililitrów • pasta paprykowa - ostra • woda • czosnek 8 ząbków • sól
Wieprzowe mięso myjemy, kroimy na kostki i dodajemy do wołowego mięsa. Dodajemy przecier i paprykową pastę (według smaku). Jeśli woda podczas gotowania pierwszego mięsa zbyt wyparowała, dolewamy jej. Gotujemy do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i według smaku dosalamy.

4.
Podajemy z parzonym knedlem.

Smacznego!