PRZEPISY

Gulasz z piwem

Gulasz z piwem

Gęsty gulasz z wołowego i wieprzowego mięsa o smaku piwa.

przepis,fotoprzepis,cebula,mięso wołowe - karkówka,piwo jasne,łopatka wieprzowa,Wołowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula1kilogram
czosnek8ząbków
mięso wołowe - karkówka500gramów
pasta paprykowa - ostra-
piwo jasne150mililitrów
przecier pomidorowy400mililitrów
przyprawa do gulaszu2łyżeczki
smalec30gramów
sól1łyżeczka
sól-
woda2łyżki
woda800mililitrów
woda-
łopatka wieprzowa500gramów

 

Przepis

1. 

cebula 1 kilogram  smalec 30 gramów  woda 2 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i wkładamy do garnka z roztopionym smalcem. Powoli i często mieszając smażymy prawie pół godziny. Cebula musi się zeszklić, delikatnie ściemnieć ale nie może się przypalić. Według potrzeby możemy ją podlać odrobiną wody.

2. 

mięso wołowe - karkówka 500 gramów  piwo jasne 150 mililitrów  sól 1 łyżeczka  przyprawa do gulaszu 2 łyżeczki  woda 800 mililitrów

Wołowe mięso myjemy, kroimy na kostki, dodajemy do cebuli i smażymy aż naciągnie. Dolewamy piwo, wodę, solimy, doprawiamy i gotujemy prawie do miękkości mięsa.

3. 

łopatka wieprzowa 500 gramów  przecier pomidorowy 400 mililitrów  pasta paprykowa - ostra  woda  czosnek 8 ząbków  sól

Wieprzowe mięso myjemy, kroimy na kostki i dodajemy do wołowego mięsa. Dodajemy przecier i paprykową pastę (według smaku). Jeśli woda podczas gotowania pierwszego mięsa zbyt wyparowała, dolewamy jej. Gotujemy do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i według smaku dosalamy.

4. 

Podajemy z parzonym knedlem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się