swiatwemnie.pl

Gulasz z piwem

     

Gęsty gulasz z wołowego i wieprzowego mięsa o smaku piwa.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

Cebula1kilogram
Czosnek8ząbków
Mięso wołowe - karkówka500gramów
Pasta paprykowa - ostra
Piwo jasne150mililitrów
Przecier pomidorowy400mililitrów
Przyprawa do gulaszu2łyżeczki
Smalec30gramów
Sól1łyżeczka
Sól
Woda2łyżki
Woda800mililitrów
Woda
Łopatka wieprzowa500gramów

1. 

cebula 1 kg  smalec 30 g  woda 2 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i wkładamy do garnka z roztopionym smalcem. Powoli i często mieszając smażymy prawie pół godziny. Cebula musi się zeszklić, delikatnie ściemnieć ale nie może się przypalić. Według potrzeby możemy ją podlać odrobiną wody.

2. 

mięso wołowe - karkówka 500 g  piwo jasne 150 ml  sól 1 łyżeczka  przyprawa do gulaszu 2 łyżeczki  woda 800 ml

Wołowe mięso myjemy, kroimy na kostki, dodajemy do cebuli i smażymy aż naciągnie. Dolewamy piwo, wodę, solimy, doprawiamy i gotujemy prawie do miękkości mięsa.

3. 

łopatka wieprzowa 500 g  przecier pomidorowy 400 ml  pasta paprykowa - ostra  woda  czosnek 8 ząbków  sól

Wieprzowe mięso myjemy, kroimy na kostki i dodajemy do wołowego mięsa. Dodajemy przecier i paprykową pastę (według smaku). Jeśli woda podczas gotowania pierwszego mięsa zbyt wyparowała, dolewamy jej. Gotujemy do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i według smaku dosalamy.

4. 

Podajemy z parzonym knedlem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się