swiatwemnie.pl

Zupa wołowa

    

Zupę podajemy z kluskami wątrobianymi tudzież z kaszy.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

cebula80gramów
kalarepa100gramów
marchew250gramów
mięso wołowe przednie500gramów
pietruszka250gramów
seler50gramów
sól2łyżeczki
woda2500mililitrów
ziemniaki200gramów

1. 

marchew 250 gramów  pietruszka 250 gramów  cebula 80 gramów  ziemniaki 200 gramów  kalarepa 100 gramów  seler 50 gramów  mięso wołowe przednie 500 gramów

Warzywa obieramy, myjemy i wkładamy w całości do garnka. Dodajemy umyte mięso.

2. 

woda 2500 mililitrów  sól 2 łyżeczki

Zawartość garnka zalewamy zimną wodą, dodajemy sól a następnie powolnym gotowaniem (aby zupa nam niezmętniała) doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni stopień i gotujemy przez około 1,5 godziny. Garnek częściowo przykrywamy tak, aby mogła unikać para ale zupa nie wykipiała. Na początku z powierzchni zupy łyżką zbieramy pianę - wypychaną krew z mięsa.

3. 

Po ugotowaniu zupę przecedzamy przez sitko. Warzywa oraz mięso kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się