PRZEPISY

Topielcy

Topielcy

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Doskonałe, delikatnie pikantne, nadziewane topielce - klasyka czeskiej zimnej kuchni.

przepis,fotoprzepis,cebula,marchew,ogórek konserwowy,serdelki,Słone przekąski,Kuchnia czeska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy

Słone przekąski

Kuchnia czeska

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

niska

Składniki

Składniki

cebula

300

132

gramów

kcal

cukier kryształ

1.5

31

łyżeczki

kcal

czarny pieprz cały

½

26

łyżki

kcal

liść laurowy

5

??

sztuk

kcal

marchew

100

45

gramów

kcal

ocet

150

63

mililitrów

kcal

ogórek konserwowy

100

12

gramów

kcal

serdelki

700

2170

gramów

kcal

sól

¾

0

łyżeczki

kcal

woda

½

0

litra

kcal

ziele angielskie

½

20

łyżki

kcal

 

Przepis

1. 

woda ½ litra  ocet 150 mililitrów  czarny pieprz cały ½ łyżki  ziele angielskie ½ łyżki  sól ¾ łyżeczki  cukier kryształ 1.5 łyżeczki  liść laurowy 5 sztuk

Z wody, octu, pieprzu, soli, cukru,ziela i liścia laurowego gotujemy zalewę.

Z wody, octu, pieprzu, soli, cukru,ziela i liścia...

2. 

cebula 300 gramów  marchew 100 gramów  ogórek konserwowy 100 gramów  serdelki 700 gramów

Cebulę obieramy i kroimy na półksiężyce. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy razem z ogórkiem konserwowym na plasterki. Serdelki obieramy pod bieżącą, ciepłą wodą (lżej się je obiera) i przekrawamy wzdłuż, nie rozkrawamy całkowicie. Do serdelka wkładamy kawałek cebuli, ogórka i marchewki.

Cebulę obieramy i kroimy na półksiężyce....

3. 

Do słoika o objętości 2 litrów wkładamy na spód kilka kawałków cebuli, kawałek marchewki i papryczkę chili. Na warzywa kładziemy 2 - 3 nadziane serdelki (ilość zależy od szerokości słoika).

Do słoika o objętości 2 litrów wkładamy na...

4. 

Ponownie kładziemy odpowiednią ilość warzyw - cebulę, marchewkę, ogórka i resztę nadzianych serdelków. Procedurę powtarzamy dopóki nie zużyjemy wszystkie przygotowane składniki a słoik napełnimy. Przy napełnianiu zawartość słoika lekko ugniatamy. Gdy mamy słoik napełniony zalewamy jego zawartość przygotowaną ciepłą zalewą.

Ponownie kładziemy odpowiednią ilość warzyw -...

5. 

Serdelki odstawiamy do lodówki na kilka dni, najmniej na 5, najlepiej na 14. Podajemy z chlebem i kuflem dobrze schłodzonego piwa.

Serdelki odstawiamy do lodówki na kilka dni,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się