swiatwemnie.pl

Topielcy

    

Doskonałe, delikatnie pikantne, nadziewane topielce - klasyka czeskiej zimnej kuchni.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

cebula300gramów
cukier kryształ1.5łyżeczki
czarny pieprz cały½łyżki
liść laurowy5sztuk
marchew100gramów
ocet150mililitrów
ogórek konserwowy100gramów
serdelki700gramów
sól¾łyżeczki
woda½litra
ziele angielskie½łyżki

1. 

woda ½ litra  ocet 150 mililitrów  czarny pieprz cały ½ łyżki  ziele angielskie ½ łyżki  sól ¾ łyżeczki  cukier kryształ 1.5 łyżeczki  liść laurowy 5 sztuk

Z wody, octu, pieprzu, soli, cukru,ziela i liścia laurowego gotujemy zalewę.

2. 

cebula 300 gramów  marchew 100 gramów  ogórek konserwowy 100 gramów  serdelki 700 gramów

Cebulę obieramy i kroimy na półksiężyce. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy razem z ogórkiem konserwowym na plasterki. Serdelki obieramy pod bieżącą, ciepłą wodą (lżej się je obiera) i przekrawamy wzdłuż, nie rozkrawamy całkowicie. Do serdelka wkładamy kawałek cebuli, ogórka i marchewki.

3. 

Do słoika o objętości 2 litrów wkładamy na spód kilka kawałków cebuli, kawałek marchewki i papryczkę chili. Na warzywa kładziemy 2 - 3 nadziane serdelki (ilość zależy od szerokości słoika).

4. 

Ponownie kładziemy odpowiednią ilość warzyw - cebulę, marchewkę, ogórka i resztę nadzianych serdelków. Procedurę powtarzamy dopóki nie zużyjemy wszystkie przygotowane składniki a słoik napełnimy. Przy napełnianiu zawartość słoika lekko ugniatamy. Gdy mamy słoik napełniony zalewamy jego zawartość przygotowaną ciepłą zalewą.

5. 

Serdelki odstawiamy do lodówki na kilka dni, najmniej na 5, najlepiej na 14. Podajemy z chlebem i kuflem dobrze schłodzonego piwa.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się