Topielcy
Doskonałe, delikatnie pikantne, nadziewane topielce - klasyka czeskiej zimnej kuchni.
przepis,fotoprzepis,cebula,marchew,ogórek konserwowy,serdelki,Słone przekąski,Kuchnia czeska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Słone przekąski
Kuchnia czeska
Kategorie
Słone przekąski Kuchnia czeska Bezglutenowe Bezlaktozowe Sezonowe przepisy Sezon - Marchewka Sezon - Cebula
Składniki
Składniki
cebula | 300 | gramów | |
cukier kryształ | 1.5 | łyżeczki | |
czarny pieprz cały | ½ | łyżki | |
liść laurowy | 5 | sztuk | |
marchew | 100 | gramów | |
ocet | 150 | mililitrów | |
ogórek konserwowy | 100 | gramów | |
serdelki | 700 | gramów | |
sól | ¾ | łyżeczki | |
woda | ½ | litra | |
ziele angielskie | ½ | łyżki |
Przepis
1.
woda ½ litra • ocet 150 mililitrów • czarny pieprz cały ½ łyżki • ziele angielskie ½ łyżki • sól ¾ łyżeczki • cukier kryształ 1.5 łyżeczki • liść laurowy 5 sztuk
Z wody, octu, pieprzu, soli, cukru,ziela i liścia laurowego gotujemy zalewę.
2.
cebula 300 gramów • marchew 100 gramów • ogórek konserwowy 100 gramów • serdelki 700 gramów
Cebulę obieramy i kroimy na półksiężyce. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy razem z ogórkiem konserwowym na plasterki. Serdelki obieramy pod bieżącą, ciepłą wodą (lżej się je obiera) i przekrawamy wzdłuż, nie rozkrawamy całkowicie. Do serdelka wkładamy kawałek cebuli, ogórka i marchewki.
3.
Do słoika o objętości 2 litrów wkładamy na spód kilka kawałków cebuli, kawałek marchewki i papryczkę chili. Na warzywa kładziemy 2 - 3 nadziane serdelki (ilość zależy od szerokości słoika).
4.
Ponownie kładziemy odpowiednią ilość warzyw - cebulę, marchewkę, ogórka i resztę nadzianych serdelków. Procedurę powtarzamy dopóki nie zużyjemy wszystkie przygotowane składniki a słoik napełnimy. Przy napełnianiu zawartość słoika lekko ugniatamy. Gdy mamy słoik napełniony zalewamy jego zawartość przygotowaną ciepłą zalewą.
5.
Serdelki odstawiamy do lodówki na kilka dni, najmniej na 5, najlepiej na 14. Podajemy z chlebem i kuflem dobrze schłodzonego piwa.
Smacznego!