swiatwemnie.pl

Warzywne placki z kalarepy i cukinii

     

Doskonałe placki, które możemy konsumować same ze śmietaną lub z sosem tatarskim. Są również dobrym wyborem jako dodatek do potraw mięsnych.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

cebula 80 g  cukinia 300 g  kalarepa 250 g

Cebulę i kalarepę obieramy. Cukinii odkrawamy końce. Warzywa myjemy.

2. 

sól 1 łyżeczka

Cebulę i cukinię na grubo trzemy, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

3. 

Dodajemy na drobno startą kalarepę,...

4. 

jajka kurze 2 sztuki  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 80 g

...jajka i mąkę orkiszową. Mieszamy...

5. 

mąka kukurydziana 20 g

...i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Ponownie mieszamy i zostawiamy na 10 minut.

6. 

olej do smażenia

Z ciasta wytwarzamy placki, które za pomocą łyżki kładziemy na gorący olej. Na każdy placek potrzebujemy około 1,5 łyżki stołowej. Smażymy z jednej strony...

7. 

...i z drugiej strony.

8. 

Placki po wyciągnięciu kładziemy na kuchenny papierowy ręczniczek, aby odciekł nadmiar oleju.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się