swiatwemnie.pl

Warzywne placki z kalarepy i cukinii

    

Doskonałe placki, które możemy konsumować same ze śmietaną lub z sosem tatarskim. Są również dobrym wyborem jako dodatek do potraw mięsnych.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

cebula 80 gramów  cukinia 300 gramów  kalarepa 250 gramów

Cebulę i kalarepę obieramy. Cukinii odkrawamy końce. Warzywa myjemy.

2. 

sól 1 łyżeczka

Cebulę i cukinię na grubo trzemy, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

3. 

Dodajemy na drobno startą kalarepę,...

4. 

jajka kurze 2 sztuki  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 80 gramów

...jajka i mąkę orkiszową. Mieszamy...

5. 

mąka kukurydziana 20 gramów

...i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Ponownie mieszamy i zostawiamy na 10 minut.

6. 

olej do smażenia

Z ciasta wytwarzamy placki, które za pomocą łyżki kładziemy na gorący olej. Na każdy placek potrzebujemy około 1,5 łyżki stołowej. Smażymy z jednej strony...

7. 

...i z drugiej strony.

8. 

Placki po wyciągnięciu kładziemy na kuchenny papierowy ręczniczek, aby odciekł nadmiar oleju.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się