Warzywne placki z kalarepy i cukinii

Doskonałe placki, które możemy konsumować same ze śmietaną lub z sosem tatarskim. Są również dobrym wyborem jako dodatek do potraw mięsnych.
przepis,fotoprzepis,cebula,cukinia,kalarepa,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Bezlaktozowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Cukinia › Sezon- Kalarepa › Sezon - Cebula ›Składniki
Składniki
cebula | 80 36 | gramów kcal | |
cukinia | 300 54 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kalarepa | 250 73 | gramów kcal | |
mąka kukurydziana | 20 71 | gramów kcal | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 80 272 | gramów kcal | |
olej do smażenia | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
cebula 80 gramów • cukinia 300 gramów • kalarepa 250 gramów
Cebulę i kalarepę obieramy. Cukinii odkrawamy końce. Warzywa myjemy.

2.
sól 1 łyżeczka
Cebulę i cukinię na grubo trzemy, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

3.
Dodajemy na drobno startą kalarepę,...

4.
jajka kurze 2 sztuki • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 80 gramów
...jajka i mąkę orkiszową. Mieszamy...

5.
mąka kukurydziana 20 gramów
...i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Ponownie mieszamy i zostawiamy na 10 minut.

6.
Z ciasta wytwarzamy placki, które za pomocą łyżki kładziemy na gorący olej. Na każdy placek potrzebujemy około 1,5 łyżki stołowej. Smażymy z jednej strony...

7.
...i z drugiej strony.

8.
Placki po wyciągnięciu kładziemy na kuchenny papierowy ręczniczek, aby odciekł nadmiar oleju.

Smacznego!