swiatwemnie.pl

Cebulowe smażone ziemniaki

Przepis na bardzo smaczne i syte smażone ziemniaki z cebulą.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 35 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula200gramów
Kminek
Olej słonecznikowy3łyżki
Pieprz biały mielony
Sól½łyżeczki
Sól
Ziemniaki800gramów

1. 

ziemniaki 800 g

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.

2. 

sól ½ łyżeczki

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od zagotowania. Odcedzamy i zostawiamy do odcieczenia.

3. 

cebula 200 g  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę kroimy na półokręgi i dajemy na patelnię z olejem i powoli szklimy.

4. 

Gdy cebula będzie tracić mleczno biały kolor, dodajemy ziemniaki i pod pokrywką dalej smażymy.

5. 

sól  kminek  pieprz biały mielony

Często mieszamy i smażymy dopóki ziemniaki nie będą w ładnym jasno brązowym kolorze. Do smaku solimy, dodajemy kminek i biały pieprz.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się