swiatwemnie.pl

Cebulowe smażone ziemniaki

    

Przepis na bardzo smaczne i syte smażone ziemniaki z cebulą.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

 

 

cebula200gramów
kminek-
olej słonecznikowy3łyżki
pieprz biały mielony-
sól½łyżeczki
sól-
ziemniaki800gramów

1. 

ziemniaki 800 gramów

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.

2. 

sól ½ łyżeczki

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od zagotowania. Odcedzamy i zostawiamy do odcieczenia.

3. 

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę kroimy na półokręgi i dajemy na patelnię z olejem i powoli szklimy.

4. 

Gdy cebula będzie tracić mleczno biały kolor, dodajemy ziemniaki i pod pokrywką dalej smażymy.

5. 

sól  kminek  pieprz biały mielony

Często mieszamy i smażymy dopóki ziemniaki nie będą w ładnym jasno brązowym kolorze. Do smaku solimy, dodajemy kminek i biały pieprz.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się