Hemendeks

Przysmak śniadaniowy, który można przygotować na różne sposoby, nadaje się również na kolację. Różne warianty smakowe uzyskamy zmianą rodzaju wędliny.
przepis,fotoprzepis,cebula,mięso wędzone,jajka kurze,Śniadania z jajek,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Śniadania z jajek
Pichcił
Ilość porcji
3
Masa porcji
183 g
Energia porcji
404 kcal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cebula | 50 22 | gramów kcal | |
jajka kurze | 6 528 | sztuk kcal | |
mięso wędzone | 150 525 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 1 135 | łyżka kcal | |
sól | ¼ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 1 łyżka • cebula 50 gramów
Na oleju lekko podsmażamy na cienko nakrajane krążki cebuli.

2.
mięso wędzone 150 gramów
Dodajemy na grubo startą wędlinę, ewentualnie nakrojoną na cienkie kółeczka lub kwadraciki. 2 minutki smażymy, nie mieszamy.

3.
jajka kurze 6 sztuk • sól ¼ łyżeczki
Na szynkę wylewamy rozbite jajka i solimy. Pod przykrywką 3-5 minut zapiekamy, aż się jajka zetną.

Smacznego!