swiatwemnie.pl

Cielęcy rosół z warzywami

     

Łagodny i bardzo smaczny rosół cielęcy. Ta ulubiona cielęca zupa znakomicie rozgrzeje podczas chłodnych dni oraz w czasie choroby.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 50 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula100gramów
Cielęce kości na zupę2sztuki
Czosnek2ząbki
Kalarepa150gramów
Marchew250gramów
Pietruszka150gramów
Seler100gramów
Sól1.5łyżeczki
Woda2.5litra
Żeberka cielęce500gramów

1. 

cielęce kości na zupę 2 sztuki  żeberka cielęce 500 g  marchew 250 g  pietruszka 150 g  kalarepa 150 g  seler 100 g  cebula 100 g  czosnek 2 ząbki  woda 2.5 litra  sól 1.5 łyżeczki

Mięso oraz kości myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy w całości do mięsa. Dolewamy zimną wodę oraz solimy.

2. 

Na małym ogniu pomału podgrzewamy, aby zupa nie zmętniała. Gotujemy zakrytą przez 1,5 godziny.

3. 

Z ugotowanej zupy wyciągamy warzywa, mięso oraz kości.

4. 

Wywar odcedzamy. Część wywaru możemy użyć do przygotowania innego dania, na przykład zamiast wody do gulaszu.

5. 

Warzywa, oprócz cebuli i czosnku, kroimy na drobno.

6. 

Mięso czyścimy i kroimy.

7. 

Z wywaru przelewamy taką ilość, jaką chcemy użyć na zupę i dodajemy do niego warzywa oraz mięso w ilości według smaku oraz według tego, jak gęstą chcemy mieć zupę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się